În spațiul online atât românesc, cât și internațional, circulă mai multe articole, postări și meme-uri conținând următoarea afirmație care ar fi fost făcută pe postul american de televiziune CNN: „Nu vă alarmați dacă oamenii încep să moară după ce au luat vaccinul” (sic!). În România, pot fi regăsite mai multe articole cu titluri asemănătoare, însoțite de imagini cu persoane în vârstă care sunt vaccinate, spre exemplu: „CNN îi liniștește pe americani: Nu vă alarmați dacă oamenii decedează după ce sunt vaccinați” sau „CNN: Nu am fi surprinși ca cineva să moară după vaccin, înseamnă că le-a venit timpul”, scrie antifake.ro

În articolele din limba română regăsim o afirmație atribuită lui Kelly Moore, doctor imunolog din SUA, care ar fi declarat că „americanii nu ar trebui să fie alarmați când vor vedea oameni murind la o zi sau două după ce au primit vaccinul COVID”. Articolele în română reprezintă traduceri ale unor articole care nu fac trimitere direct la sursa CNN, ci la diverse site-uri în limba engleză, precum humansarefree.com. Atât titlul, cât conținutul articolului de pe site-ul humansarefree sugerează existența unei legături între decesele din azilurile de bătrâni și vaccinul anti-COVID-19.

Contextul declarației preluate de la CNN. În decembrie 2020, Kelly Moore, doctor imunolog și director asociat în cadrul organizației care a asigurat desfășurarea campaniei de vaccinare din SUA, a comentat pentru CNN: „Americanii trebuie să înțeleagă faptul că pot avea loc decese care nu au, în mod necesar, o legătură cu vaccinarea. Vrem să ne asigurăm că oamenii înțeleg că nu trebuie să se îngrijoreze în cazul în care, după începerea procedurii de vaccinare, se vor înregistra unele decese în rândul persoanelor rezidente din centrele de îngrijire pentru bătrâni. Este o situație la care ne putem aștepta, este un eveniment normal, deoarece, în centrele de îngrijire pentru bâtrâni, decesele au loc în mod frecvent.” Afirmația făcută pentru CNN de către doctorul imunolog este diferită de cea preluată de unele site-uri în limba engleză, respectiv de cea tradusă și diseminată în mediul online românesc.
Afirmația preluată de CNN: „Americans need to understand that deaths may occur that won’t necessarily have anything to do with the vaccine. One of the things we want to make sure people understand is that they should not be unnecessarily alarmed if there are reports, once we start vaccinating, of someone or multiple people dying within a day or two of their vaccination who are residents of a long-term care facility. That would be something we would expect, as a normal occurrence, because people die frequently in nursing homes.”
Afirmația preluată trunchiat de către humansarefree și diseminată în online-ul românesc: „Don’t be alarmed if people start dying after taking the vaccine”. Postările în limba română nu fac trimitere la articolul CNN, ci la articolul de pe site-ul humansarefree, devenind, prin diseminare, din ce în ce mai imprecise și mai desprinse de contextul afirmației inițiale: „Iată ce spune CNN, <>. Adică viețile nu contează. Experiențele lor pe oameni ca pe cobai sunt prioritare. Nu au inimă. Doar banii și controlul contează!”.

Sursa: CNN

Conform mai multor analize realizate de organizațiile internaționale de fact-checking, site-ul humansarefree.com promovează teorii ale conspirației și articole pseudo-științifice. Site-ul are un grad scăzut de credibilitate, ca urmare a faptului că informațiile publicate pot fi înșelătoare și nu sunt însoțite de dovezi. Potrivit Reuters, declarația lui Kelly Moore a fost preluată trunchiat, în afara contextului, astfel încât nu a surprins cu exactitate și în detaliu punctul de vedere exprimat. Specialista invocată a oferit explicații referitoare la numărul mare de decese în rândul rezidenților din centrelor de îngrijire pentru bătrâni, subliniind că între aceste decese și vaccinarea împotriva COVID-19 nu se poate stabili, în mod necesar, o legătură cauzală.

Sursa: humansarefree.com

Pe baza exemplului analizat, putem desprinde câteva tips&tricks pentru a naviga mai în siguranță spațiul informațional:

  • verificăm sursa primară a unei declarații;
  • verificăm contextul în care a fost făcută o declarație și manifestăm prudență dacă respectivul context nu este invocat/ precizat;
  • suntem atenți la detaliile de exprimare;
  • facem distincția între o declarație invocată și interpretarea celui care postează cu privire la respectiva declarație.

Citește mai mult:

poynter.com – Misinformation doesn’t have to be altered to go viral

reuters.com – Fact check: Quote about COVID-19 vaccine in care homes taken out of context

cjr.org – CJR index of fake-news, clickbait, and hate sites

mediabiasfactcheck.com – Humans are free

theconversation.com – Out-of-context photos are a powerful low-tech form of misinformation

cnn.com – Why vaccinate our most frail? Odd vote out shows the dilemma

Mai multe detalii pe www.antifake.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here