Primul sistem de aeronave fără pilot (UAV), Bayraktar TB2, a intrat în dotarea Forțelor Terestre române. După recepționarea primului lot de drone, armata română va trece la efectuarea etapelor de antrenament, iar, la începutul lunii viitoare, piloții români vor face primele zboruri de instrucție, scrie presamil.ro.

Dronele Bayraktar sunt aparate de zbor fără pilot care pot atinge viteza maximă de 222 km/h. Au o rază de acțiune de 4.000 de km, pot atinge o altitudine de 7.600 de metri și dispun de o autonomie de 27 de ore de zbor.

Vor fi achiziționate trei sisteme de drone, fiecare dotat cu șase aparate.

În total, Armata României, va avea în dotare de 18 drone Bayraktar TB2

Achiziția sistemului de drone turcești Bayraktar a fost aprobată în primăvara lui 2023, valoarea achiziției fiind de 321 milioane de dolari.

MApN va primi și drone Watchkeeper, după ce, la finalul lui 2022, MApN și compania Elbit Systems au semnat un contract pentru achiziția a șapte sisteme de drone Watchkeeper X. Fiecare sistem dispune de un centru de comandă și control la sol și trei drone. MApN se va dota astfel cu 21 de drone Watchkeeper X. Aceste Watchkeeper vor fi produse prin implicarea directă a industriei de apărare din România.

Batalionul 184 Senzori și Apărare Antiaeriană din Timișoara se pregătește intens pentru recepționarea și operaționalizarea acestor sisteme.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here