O premieră în istoria de 75 de ani ai NATO, marcată cu o săptămână înaintea Summit-ului aniversar de la Washington.

O ceremonie a avut loc la 1 iulie 2024, la Solbiate Olona, ​​Italia, pentru a inaugura oficial noua Forță de Reacție Aliată (ARF) a NATO, marcând o piatră de hotar semnificativă în îmbunătățirea apărării colective a NATO.

ARF înlocuiește Forța de Răspuns a NATO (NRF). Această dezvoltare este crucială pentru descurajare și apărarea zonei euro-atlantice, asigurându-se că NATO este pregătită să răspundă rapid și eficient oricărei amenințări, într-un mediu de securitate în evoluție.

ARF oferă Alianței o capacitate strategică, de înaltă pregătire, generatoare de forțe multi-domeniu și multinațional, care poate fi desfășurată și angajată imediat la ordinul Comandamentului Suprem Aliat în Europa (SACEUR) pentru a consolida descurajarea în timp de pace și criză și sprijinirea apărării Alianței în conflict.

ARF reprezintă o componentă esențială a noului Model de Forțe NATO, pe care se bazează conceptul pentru descurajarea și apărarea zonei euro-atlantice (DDA) și este conceput pentru a fi complementar cu planurile regionale ale NATO convenite la summitul de la Vilnius.

NATO Rapid Deployable Corps Italia (NRDC-ITA) situat în Solbiate Olona, ​​Italia, va conduce ARF în următorii trei ani. În pregătirea pentru acest rol, NRDC-ITA a parcurs o serie riguroasă de activități de la exerciții militare, studii academice și pregătirea personalului, culminând cu Exercițiul Steadfast Deterrence 24, care le-a validat ca Cartier General al ARF.Cu o capacitate flexibilă, ARF este capabilă să îndeplinească un spectru complet de misiuni.

Poate servi drept rezervă strategică rapidă în situații de criză

Poate fi desfășurat pentru a descuraja escaladarea verticală/orizontală

Poate fi implementată ca răspuns rapid la crize și alte situații de urgență.

ARF poate furniza forțe și capacitate de luptă în termen de 10 zile fie pentru a consolida descurajarea, fie pentru a oferi o ripostă strategică adversarilor.

Conceptul permite SACEUR să aloce forțe suplimentare comandantului ARF după necesități, în orice situație.

ARF va continua să-și antreneze și să-și dezvolte capacitățile multi-domeniu printr-o nouă serie de exerciții pe parcursul anilor 2024 și 2025, pentru a-și asigura pregătirea ca o contribuție de elită la apărarea NATO.

#NATO
#ARF
#SACEUR

https://shape.nato.int/news-archive/2024/stand-up-of-allied-reaction-force-marks-a-new-era-for-nato

2 COMMENTS

  1. “ARF poate furniza forțe și capacitate de luptă în termen de 10 zile”.
    – 10 zile? Pai in 10 zile Putin ocupa toate cele 3 tari baltice. Ce mai poate face ARF dupa 10 zile?

    • Nici pomeneală să ocupe Putin în 10 zile 3 țări membre NATO. Nu uitați că există Grupuri de Luptă NATO în toate balticele, iar Polonia este acolo ….din istorie

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here