Rusia a finalizat testarea rachetei de croazieră hipersonice Zircon şi o va desfăşura înainte de sfârşitul anului pe o nouă fregată a Flotei Nordului, a anunţat miercuri un înalt oficial militar rus, citat de Reuters si de Agerpres.

Aleksandr Moiseev, comandantul Flotei Nordului, a declarat că fregata Amiral Golovko va deveni prima înarmată permanent cu Zircon (Ţircon, în original n.r.), a relatat agenţia de presă rusă TASS, citată de Reuters.

Preşedintele Vladimir Putin a descris Zircon ca parte a unei noi generaţii de sisteme de arme de neegalat, capabilă să zboare cu viteze de nouă ori mai mari decât viteza sunetului.

Rusia a suferit pierderi grele în timpul războiului ei de trei luni în Ucraina, dar a continuat să efectueze teste cu cele mai noi rachete.

Ministerul Apărării rus a anunţat săptămâna trecută că a testat cu succes lansarea unei rachete de croazieră Zircon de pe o navă din Marea Barents către o ţintă aflată la aproximativ 1.000 km distanţă în Marea Albă.

Printre altele, Rusia a declarat miercuri că decizia Statelor Unite de a furniza Ucrainei sisteme avansate de rachete şi muniţie este extrem de negativă şi ar creşte riscul unei “confruntări directe”, notează Reuters.

Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat agenţiei de presă RIA Novosti, preluată de Reuters, că Moscova vede ajutorul militar al SUA către Ucraina ca “extrem de negativ”.

Riabkov a făcut referire la planurile SUA de a furniza Kievului HIMARS, Sistem lansator multiplu de rachete cu bătaie mare, ca parte a celui mai recent pachet de ajutor militar.

Intr-o retorica propagandistica paralela cu adevarul, Moscova a mai lansat cateva manipulari despre SUA, in timp ce Rusia ucide zilnic zeci de civili in Ucraina :

“Creşterea continuării furnizării de arme sporeşte riscul unei astfel de evoluţii”, a spus Riabkov, referindu-se la o “confruntare directă”. Potrivit lui Riabkov, timp de mulţi ani, Statele Unite nu au încercat să facă nimic pentru a rezolva conflictul din Ucraina, iar după “începerea operaţiunii speciale” ruse, ele “pur şi simplu au dărâmat resturile unei abordări responsabile şi sănătoase a situaţiei” şi “Washingtonul se străduieşte acum să facă totul pentru a provoca o înfrângere strategică Rusiei”.

Rusia a anuntat de mai multe ori in ultimii ani testarea cu succes a unor rachete hipersonice, lansate inclusiv in Ucraina pe care a invadat-o si pe care a folosit-o in ultima suta de zile ca pe un poligon de testare.

Rusia a mai testat si alt tip de rachete hipersonice.

Un test al rachetei hipersonice Kinjal a fost efectuat de Rusia, in noiembrie 2019, în zona arctică, a transmis sâmbătă agenţia de presă Tass, citată de Reuters.

Interceptorul MiG-31K a decolat din Olenegorsk, în nordul regiunii Murmansk, şi a lansat racheta spre o ţintă terestră din regiunea arctică Komi a Rusiei, a scris Tass.

Preşedintele rus Vladimir Putin a divulgat existenţa Kinjal în martie 2018, împreună cu a altor sisteme de rachete pe care le-a caracterizat ca imbatabile.

În primăvara anului 2018, Rusia a anunţat că a testat cu succes racheta hipersonică Kinjal, „arma ideală”, aşa cum a numit-o Vladimir Putin.

Potrivit presei ruse, Kinjal poate lovi ţinte aflate la o distanţă de până la 2.000 de km, cu focos nuclear sau convenţional, şi că acest tip de rachete a fost deja instalate în sudul Rusiei.

Analistul militar Pavel Felgenhauer spune ca Rusia a pregatit rachetele Kinjal special pentru spatiul NATO, mai precis pentru Romania.

Aflata intr-o oarecare intarziere fata de Rusia si China, SUA incearca sa recupereze.

Forţele aeriene ale SUA au declarat in luna Mai 2022 că au efectuat cu succes un test cu rachetă hipersonică, care a atins de cinci ori viteza sunetului, relatează Reuters şi EFE.

Testul a fost efectuat de fapt sâmbătă la baza Edwards, în statul California, a detaliat armata aerului americană într-un comunicat.

Mai precis, un bombardier supersonic ‘B-52 Stratofortress’, fabricat de Boeing, a reuşit să lanseze cu succes o rachetă hipersonică ‘AGM-183 ARRW’ , concepută să atingă o viteză mai mare de 24.695 km pe oră.

După separarea de avion, propulsorul ARRW s-a aprins şi a ars o durată stabilită dinainte, conferind rachetei o viteză de cinci ori mai mari decât viteza sunetului, menţionează documentul.

Este prima data când SUA testează cu succes o rachetă hipersonică, a declarat într-un comunicat locotenent-colonelul Michael Jungquist, care conduce unul dintre programele de dezvoltare a unor astfel de arme, potrivit EFE.

“Echipa noastră foarte calificată a făcut istorie cu aceasta primă armă hipersonică lansată din aer. Facem tot ce putem pentru a pregăti această armă revoluţionară pentru câmpul de luptă cât mai curând posibil”, a spus Jungquist.

La ora actuală, SUA sunt angajate într-o cursă cu Rusia şi China în ceea ce priveşte dezvoltarea armelor hipersonice, ale căror viteză şi manevrabilitate le fac dificil de urmărit şi de interceptat.

Rusia a lansat rachete hipersonice împotriva unor ţinte în Ucraina în cursul invaziei sale declanşate la 24 februarie.

Australia, SUA şi Marea Britanie – ţări care formează alianţa de securitate AUKUS – au anunţat în aprilie că vor coopera pentru dezvoltarea armelor hipersonice, lucru care a fost receptat cu îngrijorare de China.

Washingtonul anunţase încă în octombrie 2021 că încearcă dezvoltarea tehnologiei hipersonice pentru a contracara progresul Chinei în acest domeniu, pe fondul unor informaţii că Beijingul a testat deja astfel de rachete.

Potrivit publicaţiei Financial Times, China a testat o rachetă hipersonică cu capacitate nucleară în august anul trecut.

Ulterior, Beijingul a negat că ar fi testat o astfel de rachetă cu capacitate nucleară, asigurând că au fost “teste de rutină” pentru a verifica tehnologiile de reutilizare aerospaţială, scrie Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here