Patru rachete de croazieră ruseşti trase dinspre Marea Neagră au lovit infrastructura de cale ferată din afara oraşului Liov (Lvov), din vestul ucrainean, a declarat guvernatorul regional Maksim Koziţki, citat de dpa.

Atacul cu rachete, care a avut loc în cursul nopţii de miercuri spre joi, a lovit zonele Strîisk şi Sambir, la sud-vest de Liov, nu departe de graniţa cu Polonia, a indicat Koziţki pe contul său din Telegram, adăugând că cinci persoane au fost rănite.

În urma atacului, instalaţii de cale ferată au fost puternic avariate, din care cauză multe trenuri înregistrează întârzieri. Specialişti de la calea ferată din Liov încearcă în prezent să remedieze situaţia, a declarat Koziţki, citat de agenţia de presă ucraineană Unn.ua

În sudul Ucrainei, explozii au fost auzite la primele ore ale dimineţii de joi în oraşul-port Odesa, dar autorităţile regionale nu au oferit încă detalii cu privire la obiectivele vizate de către forţele ruse invadatoare.

Serhii Bratciuk, purtătorul de cuvânt al administraţiei militare a regiunii Odesa, a confirmat doar că a existat o alertă de raid aerian. El a avertizat media locale să nu publice informaţii despre eventualele pagube înainte ca anunţuri publice să fie făcute în acest sens, scrie g4media.ro

În nordul Ucrainei, guvernatorul regiunii Sumî, Dmitro Jiviţki, a declarat pe contul său de Telegram că un tir cu rachetă în districtul Krasnopollia a distrus complet un imobil de locuit şi a rănit trei persoane.

În regiunea vecină Harkov, o femeie a fost ucisă şi o altă persoană rănită, potrivit guvernatorului Oleh Sinegubov. Bombardamentele din timpul nopţii au lovit o şcoală în cartierul Saltivka din Harkov.

Rusia a preluat sub controlul său cea mai mare parte a oraşului industrial Severodoneţk, comunică joi Ministerul britanic al Apărării, citat de Reuters.

Reuters a relatat miercuri că ruşii controlează 70% din oraşul industrial Severodoneţk, citându-l pe şeful administraţiei regionale ucrainene Serhii Gaidai.

„Noaptea trecută (de miercuri spre joi), ruşii nu au avut succes la Severodoneţk. Deşi au anunţat că au ocupat şi controlează complet oraşul. Ei bine, din păcate, ei controlează cea mai mare parte, dar nu întreg oraşul. Luptele continuă”, a indicat joi dimineaţă Serhii Gaidai, citat de postul de radio Hromadske.ua pe pagina sa de internet.

Potrivit acestuia, militarii ucraineni au efectuat mici operaţiuni şi contraatacuri, în urma cărora au reuşit să-i împingă pe ocupanţi de pe anumite străzi şi să ia prizonieri din rândul lor.

În mâinile ucrainenilor, conform informaţiilor serviciilor secrete britanice, a rămas controlul liniei fluviale în locurile de trecere dintre Severodoneţk şi oraşul învecinat Lisiceansk, precum şi până în apropiere de Liman, localitate ocupată deja de trupele ruseşti.

În ambele locuri, forţele ucrainene au distrus podurile existente, indică ministerul britanic în analiza sa zilnică a situaţiei de pe frontul ucrainean, postată pe Twitter.

Unităţile ruse se pregătesc pentru forţarea râului Siverski Doneţ în zona Severodoneţk-Lisiceansk şi, de asemenea, nu departe de Liman, se menţionează în analiza ministerului britanic, citată de Focus.ua.

Drumul principal care duce spre Severodoneţk rămâne probabil sub controlul forţelor ucrainene, totuşi, armata rusă avansează în oraş, în parte, şi datorită unei mari concentrări a focului de artilerie aici.

În finalul analizei lor, serviciile de informaţii britanice apreciază că forţele ruse şi-ar putea reduce ritmul ofensivei pe care l-au intensificat în ultima săptămână în Luhansk, având nevoie de o pauză tactică. O astfel de pauză ar fi necesară în vederea unor regrupări de trupe pentru viitoarele forţări ale râului Siverski Doneţ şi atacurile ulterioare în adâncul regiunii Doneţk, unde unităţile ucrainene şi-au pregătit poziţii defensive, potrivit ministerului britanic, citat de Focus.ua.

În timp ce Rusia şi-a extins controlul asupra oraşului Severodoneţk, regiunea Luhansk (estul Ucrainei), pe fondul unor lupte grele date miercuri, avansul ucrainenilor în sudul ţării şi angajamentele occidentale de ajutor militar suplimentar pentru Kiev au provocat ameninţări din partea Kremlinului, relatează joi DPA.

În acelaşi timp, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ţinut să evoce sutele de copii ucişi în războiul “infam” al Rusiei împotriva ţării sale, cu ocazia Zilei internaţionale a copilului, ce a fost marcată miercuri, conform agenţiei de presă citate.

O victorie la Severodoneţk este esenţială pentru Rusia, întrucât căderea capitalei provizorii a Luhanskului ar oferi Moscovei controlul asupra întregii acestei regiuni din Donbas, care mai cuprinde şi regiunea Doneţk, dintre care o parte este ocupată de forţele proruse.

Trupele ruse au “reuşit parţial” în bătălia pentru Severodoneţk, a recunoscut Statul Major al armatei ucrainene, admiţând că Rusia deţine de acum controlul asupra părţii de est a oraşului, dar a subliniat că lupte înverşunate continuă în alte sectoare.

Separatiştii proruşi din regiune au declarat că au preluat deja controlul a peste 70% din oraş, după cum susţine Andrei Marociko, un reprezentant al autoproclamatei ‘republici populare’ Luhansk, promiţând că întreg oraşul va fi capturat în curând.

Potrivit acestuia, cea mai mare parte a armatei ucrainene a părăsit oraşul, iar Rusia plănuieşte să organizeze livrări de ajutor umanitar pentru rezidenţi din cauza situaţiei catastrofale de aici.

Donbasul se află în centrul disputei dintre Rusia şi Ucraina de mai mulţi ani, separatiştii proruşi controlând mari părţi din regiunile Luhansk şi Doneţk din 2014.

Dar chiar dacă Rusia a înregistrat progrese în Luhansk, armata ucraineană a anunţat că a preluat controlul asupra a aproximativ 20 de sate în regiunea Herson, în sudul ţării. Contraatacurile au fost lansate dinspre oraşul Dnipro (Dnepropetrovsk) spre nord, a indicat armata ucraineană, adăugând că trupele sale continuă să preseze forţele ruse în sud.

Chiar dacă aceste informaţii nu au putut fi verificate din surse independente, au existat o serie de relatări în ultimele zile cu privire la acţiuni de contraatac ale forţelor ucrainene la Herson, singura capitală regională ocupată de trupele ruse până în prezent.

În nord-vestul ţării, infrastructura de transport a Ucrainei a fost vizată de numeroase atacuri cu rachetă miercuri seara, a indicat pe contul său de Telegram Maksim Koziţki, şeful administraţiei militare din regiunea Liov (Lvov).

Potrivit primelor informaţii, două persoane au fost rănite în urma acestor atacuri, dar nu s-au înregistrat decese. Tot miercuri, două persoane din oraşul Nikolaiv (Mikolaiv), în sud, au fost ucise şi alte două au fost rănite în bombardamente ruseşti.

Promisiunile de armament mai avansat din partea Occidentului pentru Ucraina au atras condamnări din partea Kremlinului, care a acuzat Occidentul în general – şi SUA în particular- de alimentarea tensiunilor prin livrarea de arme grele Ucrainei.

“Credem că SUA pun paie foc în mod deliberat şi sârguincios… aderă la cursul de luptă cu Rusia până la ultimul ucrainean”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în urma anunţurilor făcute de SUA şi Germania cu privire la transferuri de arme-cheie Ucrainei.

Peskov a declarat că Rusia nu a crezut în asigurările date de SUA şi Ucraina că noul sistem de lansator de rachete cu rază lungă de acţiune care se îndreaptă acum spre Kiev va fi utilizat doar în scopuri defensive, adăugând că armata rusă consideră acest tip de armă drept o ameninţare directă şi va lua măsuri corespunzătoare.

La rândul său, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că livrările de arme occidentale sporesc riscul ca ţări terţe să fie implicate în conflict.

“Este o provocare directă care are scopul direct de a încurca Occidentul în chestiuni militare”, a spus el, adăugând că politicieni occidentali cumpătaţi sunt conştienţi de astfel de riscuri, dar nu toţi, “în special cei din partea de nord” a UE. “Sunt politicieni care sunt pregătiţi să se implice în această nebunie doar pentru a-şi promova propriile ambiţii”, a afirmat Serghei Lavrov, el însuşi acuzat de fostul şef al diplomaţiei ruse Andrei Kozârev (1990-1996) că a devenit o “goarnă a propagandei mincinoase de război” a Kremlinului, potrivit crenttime.tv., un post de televiziune rusesc independent care îşi difuzează emisiunile pe Internet.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a amintit în discursul său cotidian de miercuri seara sutele de copii ucraineni a căror viaţă a fost curmată de acest război nedrept.

Cel puţin 689 de copii au fost răniţi, 139 de copii sunt daţi dispăruţi, iar 243 de copii au fost ucişi, a spus Zelenski, adăugând că “aceştia sunt doar cei despre care ştim”.

“Memorie veşnică pentru cei ale căror vieţi au fost răpite de războiul rusesc împotriva Ucrainei”, a spus Zelenski, indicând că peste 200.000 de copii au fost deportaţi de trupele ruse din Ucraina în Rusia, în ceea ce el a numit drept o “crimă de război infamă”.

Pentru unii îngheţată, pentru alţii atacuri cu rachetă, titra miercuri publicaţia Krâm.Realii, un proiect al Radio Europa Liberă (RFE/RL), referindu-se la faptul că administraţia instalată de Kremlin în Crimeea a oferit copiilor miercuri, 1 iunie, de Ziua internaţională a copilului, câte o îngheţată gratuit, în timp ce teritoriul peninsulei ucrainene anexate de Rusia este utilizat de armata rusă pentru atacuri cu rachete asupra altor zone din Ucraina, atacuri în care îşi pierd viaţa şi copii alături de adulţi, scrie Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here