Intr-un demers prea generos facut de televiziunea italiana Retequttro, ce apartine trustului Mediaset patronat de Silvio Berlusconi, ministrul de externe al Rusiei Serghei Lavrov a acordat un interviu in care expune opiniile Moscovei despre razboiul declansat in Ucraina si situatia internationala. Lansand o avalansa de falsuri grosolane, ce contrazic evident realitatea, Lavrov demasca inca o data intentia Rusiei de a dezbina unitatea occidentala. Asa numita autonomie strategica, concept de aparare promovat de Uniunea Europeana, pare sa fie exact ceea ce doreste Moscova : ruptura dintre SUA si UE, alimentarea unui orgoliu defect al unor puteri europene care au fost imbatate cu ideea ca se poate si fara americani in privinta securitatii. Razboiul sangeros declansat de Rusia in Ucraina, ajutorul militar si financiar al SUA – peste 4 miliarde de dolari – dovedeste inca o data ca NATO e singura solutie pentru intregul continent european, pentru ambele maluri ale Atlanticului. Si ca angajamentul european in materie, mult mai mic fata de cel american, este divizat si mereu complice pe alte planuri (energetic, comercial) cu Rusia.



NATO şi UE au cedat în faţa dominaţiei SUA, afirmă ministrul rus de externe Serghei Lavrov, în opinia căruia toate ţările consideră că nu merită să asculte decât de Washington, relatează DPA, care citează un interviu pentru televiziunea italiană Mediaset, preluat de agenţia oficială rusă de presă TASS.

“NATO şi Uniunea Europeană s-au resemnat cu faptul că ‘stăpânul casei’ este la Washington”, a declarat Lavrov.

“Iar cei de la Washington au decis că lumea trebuie să fie acum monopolară, numai despre asta vorbesc tot timpul”, a adăugat el.

Lavrov a acuzat de asemenea SUA şi Canada că antrenează “subdiviziuni neonaziste” care s-au infiltrat în rândurile armatei ucrainene, făcând referire în special la regimentul Azov, ai cărui membri încă rezistă în uzina de oţel Azovstal din oraşul ucrainean asediat Mariupol.

Există publicaţii “care confirmă că americanii, dar în special canadienii au jucat un rol central în pregătirea de subdiviziuni ultraradicale şi deschis neonaziste pentru Ucraina”, a afirmat şeful diplomaţiei ruse, fără a preciza care sunt publicaţiile la care face referire sau fara a prezenta vreo proba in sensul celor afirmate.

Lavrov a declarat de asemenea că Rusia nu caută o schimbare de regim în Ucraina şi că războiul declanşat prin invazia sa vrea “să garanteze securitatea populaţiei din est”, potrivit EFE.

Aceste falsuri grosolane promovate de Lavrov sunt demontate de o ancheta ampla a Curtii Penale Internationale, care documenteaza in Ucraina crimele de razboi ale Rusiei, condusa de Putin, Soigu si Lavrov, ce vor fi inculpati pentru crime de razboi.

Actualul regim de la Kremlin foloseste o retorica aberanta, considerand ca exista o asa zisa “amenintare nazista”, desi nazimul a disparut acum 77 de ani, odata cu incheierea celui de-al doilea Razboi Mondial.

Odata cu infiintarea NATO in 1949, pe teritoriul aliat nu a fost niciodata razboi. 73 de ani de pace durabila gratie unei relatii transatlantice solide. Doar impreuna, SUA si Europa vor putea face fata impreuna pe viitor agresiunilor si provocarilor lansate de tandemul dictaturilor Rusia si China. De aceea, Moscova lucreaza intens la planul “autonomiei strategice”, prin care niste europeni bine controlati ar dori o ruptura securitara fata de SUA, prin subminarea NATO.

Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, spune că sunt investigate peste 9.000 de cazuri de crime de război, anunță CNN.

Procurorul general al Ucrainei a declarat că biroul deschide noi cazuri de presupuse crime de război comise de forțele rusești. Astfel, s-a ajuns la un total de 9.158 de dosare penale “care implică pur și simplu crime de război”.

“Am identificat deja criminali de război. Sunt 15 persoane în regiunea Kiev, de exemplu, 10 dintre ele în Bucha. Îi tragem la răspundere pentru tortură, viol și jafuri”, a declarat Iryna Venedictova.

Săptămâna trecută, procurorii ucraineni au numit zece soldați ruși suspectați de o serie de crime la Bucha.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here