Generalul Ion Costas, fost ministru de interne al Republicii Moldova in perioada razboiului declansat de rusofonii separatisti din Transnistria scrie in cartea sa “Transnistria 1989-1992. Cronica unui razboi <nedeclarat>” :

Transnistria 1989-1992, Cronica unui razboi nedeclarat - Ion Costas -  eMAG.ro

La depozitul 1411 de la Cobasna erau pastrate 2700 de vagoane cu arme aduse din Ungaria, Cehoslovacia si fosta RDG, dupa evacuarea Armatei Sovietice de acolo”.

Din aceste urias depozit cu peste 20.000 tone de armament, cu aprobarea Moscovei, munitie si tehnica militara au fost alimentati separatistii transnistreni in 1992, pentru a-i ucide pe moldovenii care lupta pentru pastrarea integritatii teritoriale a tarii lor.

Cartea generalului Costas relateaza si despre vanzarea masiva de arme de catre diversi membri ai Armatei Ruse catre grupari teroriste si de crima organizata.

Interviu cu generalul Ion Costaș: S-ar putea realiza un schimb de teritorii  între Transnistria și Bugeacul cu Bucovina - Romania Military

O arma provenind din depozitul de la Cobasna a fost depistata abandonata la Moscova in anii 2000 dupa asasinarea unui deputat al partidului Rusia Unita.

Multi militari rusi implicati in vanzarile ilegale de arme au dezertat din Armata si s-au stabilit in Europa, cu resurse financiare impresionante.

In cazul putin probabil in care Rusia va avea suficiente resurse militare pentru a extinde invazia si razboiul asupra orasului Odesa, jonctiunea cu Transnistria va deveni facila. Uriasul depozit de arme si munitii ar putea fi transferat catre separatistii din Donbas, pentru a lupta impotriva civililor si militarilor din Ucraina care-si apara tara.

Generalul și ex-ministrul Apărării al Republicii Moldova, Vitalie Marinuța, crede că munițiile din Cobasna prezintă un pericol pentru securitatea întregii regiuni, deoarece pot fi folosite inclusiv în scopuri teroriste.

„Conform documentelor pe care le deținem noi și organizațiile internaționale mai sunt în jur de 20 000 de tone de muniție, de artilerie, de infanterie, echipament militar etc. Conform unui studiu al Academiei de Științe al R. Moldova, în caz de deflagrație puterea exploziei ar putea echivala cu cea a unei bombe atomice de 10 tone, aproximativ celor din Hiroșima și Nagasaki. Eu sunt convins că, în mare parte, acestea sunt cu termenul de utilizare expirat, iar unele și cu termenul de păstrare expirat. De aceea, la momentul actual, ar fi foarte bine dacă comunitatea internațională ar putea să elaboreze un mecanism de control al depozitelor de la Cobasna, astfel ca ele să nu ajungă o sursă de pericol regional, dar și o posibilitate de înarmare a „omuleților verzi” și a altor formațiuni din afara țării”, a declarat pentru Deutsche Welle, Marinuța.

Fostul sef al Serviciului de Informatii si Securitate de la Chisinau, Valentin Dediu aduce si el informatii importante :

„Noi aveam informații că unele organizații teroriste veneau în Moldova pentru a procura ilegal arme din Transnistria. Ei se interesau în special de aruncătoarele de grenade. Totodată, dacă echivalăm extremismul separatist cu terorismul, atunci putem afirma că în regiunea transnistreană sunt antrenați teroriști. Unii cetățeni care vin din stânga Nistrului au participat la acțiuni în Ucraina, inclusiv la atentatele tragice din Odessa de anul trecut. Cu regret, operațiunile anti-teroriste sunt grele pentru orice forțe speciale. Astfel, în situația în care circulația persoanelor în lume este foarte liberă, teroriștii sunt foarte greu de identificat. De aceea, Transnistria prezintă un pericol pentru securitatea întregii regiuni”, spune Valentin Dediu.

Unul dintre cei care a coordonat traficul ilegal de arme, alimentand gruparile criminale si organizatiile teroriste a fost Igor Smirnov, fost lider al separatistilor si presedintele asa zisei Republici Transnistrene, recunoscuta si sprijinita doar de Moscova.

In 1991, Igor Smirnov, dat in urmarire de Republica Moldova pentru atentat la integritatea teritoriala si incalcarea grava a prevederilor Constitutiei, a fost arestat la Kiev de un echipaj al Brigazii de Politiei cu Destinatie Speciala din Chisinau.

Luptatorul de politie care l-a saltat propriu zis pe separatistul Smirnov si l-a bagat in masina de politie la Kiev pentru a-l duce la Chisinau se numeste Zelinschi.

#Cobasna, #Transnistria, #Rusia, #invazie, #razboi, #Ucraina, #Moldova

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here