Sunt armele occidentale decisive în războiul din Ucraina? Un expert militar răspunde la microfonul RFI.

Franța a promis că va livra tancuri de producție franceză Ucrainei în condițiile în care lista de cereri formulate de liderul de la Kiev se tot lungește.

Despre ce tip de armament este vorba explică generalul francez Dominique Trinquand – expert militar, fost șef al misiunii militare franceze pe lângă ONU: “Tancul AMX-10 RC este un vehicul blindat care este pe roți, cântărește între 15 și 20 de tone, are o țeavă de 55 de mm. Armata franceză a fost echipată cu el în anii ’80 și servea, în special, pentru misiunile de recunoaștere. A fost utilizat în Irak, Afganistan, Sahel și în Mali. Ucraina a tot cerut tancuri. Franța are tancuri grele –Leclerc – care încă nu pot fi înlocuite până în 2040. La ora actuală, AMX-10 RC sunt înlocuite cu Jaguar. Franța este prima care anunță că va livra Ucrainei armament modern, occidental, dar este momentul în care armata franceză se separă, treptat, de acest tip de echipament“.

RFI: Toate cererile formulate de președintele Volodimir Zelenski sunt bine primite de europeni?

Dominique Trinquand:  “El vrea mereu tot mai mult echipament, dar, este de înțeles, deoarece se află în război. Acum, faptul că Franța anunță că se desparte de acest echipament, este și o modalitate de a spune Europei că are ceea ce reclamă Zelenski și că este momentul să facă un efort.

Europa dispune de un mecanism intitulat Facilitatea pentru Pace – este un instrument financiar prin care, în momentul în care o țară furnizează echipament militar Ucrainei, Europa rambursează acest stat. Așadar, Europa va rambursa Franței, o bună parte, din echipamentul pe care îl furnizează Ucrainei”.

RFI: Cum a ajutat echipamentul militar furnizat până acum de Occident, Ucrainei?

Dominique Trinquand:  “Oricum ar fi să o luăm, situația în care se regăsește Ucraina la ora actuală – și în special de la finele lui august, de când tot blochează ofensiva rusă în teritorii ce erau deja ocupate, toată această contraofensivă se datorează, în mare parte, echipamentului frunizat de Occident. Există armament anti-tancuri care a reușit să distrugă o bună parte din stocul de tancuri rusești. Apoi, circa 75% din proiectilele lansate de aviația rusă sunt interceptate de echipamentul Occidental. Încă mai cad bombe dar multe sunt oprite.  Da, cu siguranță, fără echipamentul Occidentului, Ucrainei i-ar fi fost foarte greu și nu ar fi reușit până acum. Armamentul furnizat de Occident este unul calitativ, eficace iar ucrainenii știu să îl utilizeze. Ucrainenii și-au creat, din 2014, o armată tânără care este capabilă să se adapteze foarte rapid și poate utiliza foarte bine orice tip de armament. Sunt militari mult mai reactivi decâr soldații ruși. Armata rusă a rămas una sovietică și are o ierarhie extrem de rigidă”.  

Până acum, Franța nu a precizat câte tancuri franceze va livra Ucrainei și nici când, scrie rfi.ro


Pentru a-și îmbunătăți capacitatea de prevenire a conflictelor, de promovare a păcii și de consolidare a securității internaționale, UE a instituit un nou fond extrabugetar: Instrumentul european pentru pace.

IEP are un plafon financiar de 5,692 miliarde EUR în prețuri curente (5 miliarde EUR în prețurile din 2018) pentru perioada 2021-2027, cu un plafon anual care variază de la 420 de milioane EUR în 2021 la 1,132 miliarde EUR în 2027. Contribuțiile vor fi stabilite conform unei chei de repartizare bazate pe venitul național brut (VNB).

IEP cuprinde doi piloni de finanțare într-un singur instrument, simplificând astfel procedurile decizionale, conferind mai multă unitate și coerență acțiunilor UE în acest context:

Pilonul „operații”

Pilonul „operații” finanțează costurile comune ale misiunilor și operațiilor din cadrul politicii de securitate și apărare comune (PSAC) – care au implicații militare sau în domeniul apărării – în conformitate cu articolul 42 alineatul (4) și cu articolul 43 alineatul (2) din Tratatul privind Uniunea Europeană.

Pilonul „măsuri de asistență”

Pilonul „măsuri de asistență” finanțează acțiunea Uniunii în favoarea statelor terțe, a organizațiilor regionale sau internaționale, în conformitate cu articolele 28 și 30 din Tratatul privind Uniunea Europeană, care vizează:

  • consolidarea capacităților militare și de apărare
  • sprijinirea aspectelor militare ale operațiilor în sprijinul păcii

    Toate statele membre ale UE contribuie la finanțarea operațiilor militare PSAC ale UE. Există 7 operații militare active ale UE care beneficiază în prezent de finanțare din partea IEP.

Operații militare active ale UE finanțate de IEP

  • EUFOR ALTHEA (Bosnia și Herțegovina)
  • EUNAVFOR ATALANTA (Cornul Africii)
  • EUTM Somalia
  • EUTM Mali
  • EUTM RCA
  • EUNAVFOR MED IRINI
  • EUTM Mozambic
  • EUMAM Ucraina
  • EUMPM Niger

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here