Europa trece prin ”cel mai periculos moment” pentru securitatea sa de la încheierea Războiului Rece, chiar dacă o ”soluţie diplomatică” cu Rusia rămâne ”posibilă”, a declarat luni, la Washington, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, relatează AFP.

Întrebat despre avertismentele Statelor Unite cu privire la iminenţa unei posibile invazii ruseşti a Ucrainei, responsabilul european a dat asigurări că ”împărtăşeşte o preocupare puternică” cu privire la această ameninţare.

”Trăim cu siguranţă, după părerea mea, cel mai periculos moment pentru securitate în Europa de la încheierea Războiului Rece”, a spus el. ”Nimeni nu adună 140.000 de soldaţi puternic înarmaţi la graniţa unei ţări” fără ca aceasta să ”reprezinte o ameninţare puternică”, a apreciat el.

”140.000 de militari sunt desfăşuraţi la graniţă, nu sunt acolo să bea ceai!”, a remarcat Josep Borrell.

La rândul său, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a negat orice ”alarmism” în avertismentele Washingtonului. ”Nu este alarmism, ci doar fapte”, a spus el într-o conferinţă de presă comună cu responsabilul UE.

Americanii şi europenii îl acuză pe preşedintele rus Vladimir Putin că plănuieşte o posibilă invazie a Ucrainei şi ameninţă cu sancţiuni economice masive în acest caz.

”Nu credem că Putin s-a hotărât, dar a pus la punct mijloacele, dacă urmează să facă acest lucru, pentru a acţiona foarte repede împotriva Ucrainei într-un mod care ar avea consecinţe teribile pentru Ucraina, Rusia şi pentru noi toţi”, a insistat şeful diplomaţiei americane.

”Credem că o soluţie diplomatică la această criză este încă posibilă”, a conchis Josep Borrell. ”Sperăm să fie mai bine, dar ne pregătim pentru ce e mai rău”, a adăugat el, potrivit Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here