Poliţia israeliană a spionat pe scară largă, prin intermediul softului Pegasus, telefoanele unor personalităţi publice, jurnalişti şi membri ai anturajului fostului prim-ministru Benjamin Netanyahu, conform noilor dezvăluiri publicate luni de cotidianul economic Calcalist, informează AFP.

După ce primele dezvăluiri ale publicaţiei au determinat justiţia să deschidă o anchetă la 20 ianuarie, poliţia a recunoscut săptămâna trecută că a utilizat ‘fără mandat’ tehnologii de spionaj cibernetic, fără a indica totuşi softul Pegasus dezvoltat de firma israeliană NSO.

Luni, Calcalist scrie că utilizarea softului Pegasus devenise curentă pentru culegerea de informaţii şi că programul a fost folosit, fără mandat judiciar, împotriva lui Avner Netanyahu, unul din fiii fostului premier, ca şi împotriva unor consilieri media ai acestuia din urmă, a unor jurnalişti marcanţi şi a unor primari.

‘De la directori de cabinet din ministere, până la jurnalişti şi oameni de afaceri: infecţia în masă cu Pegasus a atins pe toată lumea, de la militanţi pentru drepturile persoanelor cu handicap şi etiopieni, până la şefi de mari companii, primari şi apropiaţi ai prim-ministrului’, scrie cotidianul menţionat.

‘Având în vedere cele publicate recent’, comandantul poliţiei israeliene, Yaakov Shabtai, a comunicat că i-a solicitat ministrului securităţii publice, Omer Bar-Lev, declanşarea unei anchete externe şi independente pentru ‘restabilirea încrederii opiniei publice’ şi ‘reglementarea utilizării tehnologiei de către poliţie’.

Săptămâna trecută, alte canale media israeliene au relatat că poliţia este suspectată că a spionat telefonul unui martor-cheie în procesul lui Benjamin Netanyahu.

Grupul israelian de securitate cibernetică NSO, proprietarul softului Pegasus, nici nu a dezminţit, nici nu a confirmat vânzarea acestuia către poliţie, subliniind însă că nu este ‘în niciun caz implicat în funcţionarea sistemului odată vândut unor clienţi guvernamentali’.

Anchete publicate în 2021 de un consorţiu de 17 media internaţionale au dezvăluit că softul dezvoltat de NSO a permis spionarea telefoanelor unor jurnalişti, oameni politici – inclusiv şefi de stat -, activişti şi şefi de companii în diferite ţări, scrie Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here