Preşedintele american, Joe Biden, a declarat miercuri că nu exclude posibile represalii împotriva Rusiei pentru atacul cibernetic asupra celui mai mare furnizor mondial de carne JBS, care suspectează hackeri ruşi, notează AFP.

Unui jurnalist care l-a întrebat dacă va lua măsuri împotriva omologului său rus, Vladimir Putin, pe care îl va întâlni la Geneva în două săptămâni, Joe Biden a răspuns: “Studiem problema îndeaproape”.

“Nu”, a spus, totuşi, preşedintele american, întrebat dacă este de părere că liderul de la Kremlin încearcă să-l testeze înainte de întâlnirea lor.

Casa Albă a subliniat că Joe Biden va evoca îngrijorările americane cu prilejul summitului bilateral de la 16 iunie, precum şi în cursul reuniunilor prevăzute chiar înainte cu aliaţii Statelor Unite din G7, NATO şi Uniunea Europeană.

“Ne aşteptăm ca acesta să fie un subiect de discuţie pe parcursul călătoriei preşedintelui”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, cu ocazia briefingului cotidian de presă, scrie Agerpres.

Cea mai mare companie de procesare a cărnii din lume, JBS Brazilia a fost vizată de un atac cibernetic masiv  care a determinat închiderea temporară a unor unități de procesare din Australia, Canada și SUA transmite France24.

Compania consideră că atacul de tip ransomware (cu cerere de răscumpărare) a fost comis de un grup infracțional cu sediul probabil în Rusia, transmite Casa Albă.

„JBS a notificat Casa Albă că cererea de răscumpărare a venit de la o organizație criminală cu sediul probabil în Rusia”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

JBS a informat că a fost nevoit să-şi închidă reţelele de computere din America de Nord şi Australia după ce duminică a detectat un atac organizat al piraţilor cibernetici asupra unora dintre serverele sale. Fără a oferi alte detalii cu privire la funcţionarea facilităţilor sale, JBS a estimat că acest incident ar putea întârzia anumite tranzacţii cu clienţii şi furnizorii săi.

JBS USA a descoperit că a fost vizată de un atac cibernetic organizat care a afectat mai multe servere din sistemul său informatic din America de Nord şi Australia“, a informat compania, fără a preciza natura atacului. JBS a precizat că serverele de backup nu au fost afectate, iar compania lucrează în mod activ la restabilirea sistemelor în cel mai scurt timp posibil.

„Casa Albă discută direct cu guvernul rus despre această chestiune și transmite mesajul că statele responsabile nu adăpostesc hackeri”, a adăugat ea.

Găzduirea organizaţiilor criminale care încearcă să facă rău, care dăunează infrastructurii esenţiale a Statelor Unite, nu este acceptabilă“, a subliniat ea.

“Nu vom tolera asta. Vom vorbi despre acest lucru şi nu excludem nicio opţiune”, a continuat purtătoarea de cuvânt.

JBS a declarat că a făcut „progrese semnificative” în soluționarea atacului cibernetic și că speră că marea majoritate a fabricilor sale vor fi operaționale miercuri.

Potrivit grupului comercial Beef Central, „supermarketurile și alți utilizatori finali mari, cum ar fi rețeaua de alimentare cu hamburgeri McDonald’s, vor fi printre clienții cei mai afectați pe termen scurt, din cauza nevoii lor constante de aprovizionare”.

La începutul lunii mai, livrarea de combustibil în sud-estul SUA a fost paralizată timp de câteva zile după ce un atac de tip ransomware a vizat compania Colonial Pipeline, care gestionează cea mai mare conductă de combustibili din SUA. Anchetatorii spun că atacul a fost comis de un grup cu legături cu Rusia.

Colonial Pipeline a confirmat că a plătit o răscumpărare de 4,4 milioane de dolari către gruparea de hackeri.

Guvernul SUA a recomandat în trecut companiilor să nu plătească infractorii pentru atacurile de tip ransomware, pentru că i-ar încuraja să comită noi atacuri, scrie rfi.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here