China a început procesul de evacuare a cetăţenilor săi din Ucraina, conform presei de stat. Aproximativ 400 de studenţi stabiliţi în oraşul Odesa, la portul Mării Negre, şi alţi 200 din capitala Kiev, au părăsit ţara, luni, potrivit cotidianului de stat Global Times, care a citat Ambasada Chinei în Ucraina. Alţi 1.000 de cetăţeni sunt aşteptaţi să fie evacuaţi în ţările vecine, marţi, a mai precizat sursa citată, conform CNN.

Acesta poate fi un semnal privind amplificarea bombardamentelor si operatiunilor militare de invazie din partea Rusiei in razboiul asupra Ucrainei.

Planurile pentru zborurile charter, menite să scoată cetăţenii chinezi din Ucraina, au fost suspendate în weekend, pe măsură ce luptele s-au intensificat, Ambasada Chinei în Ucraina invocând riscuri de securitate.

Spre deosebire de cetăţenii din multe alte ţări, cetăţenii chinezi din Ucraina nu au primit instrucţiuni să părăsească ţara înainte de începerea invaziei Rusiei.

Înainte de atacul Rusiei, oficialii chinezi au respins avertismentele Statelor Unite şi ale aliaţilor lor potrivit cărora o operaţiune agresivă din partea Moscovei era iminentă.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Wang Wenbin, a apărat, luni, poziţia Beijingului în cadrul conflictului din Ucraina, declarând că ministerul şi Ambasada Chinei în Ucraina „au emis avertismente relevante de siguranţă în timp util”.

În Ucraina sunt aproximativ 6.000 de cetăţeni chinezi, potrivit presei de stat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here