Conflictul din Ucraina ar putea dura “mai mulţi ani” din cauza “forţelor semnificative” ale Rusiei, a declarat duminică ministrul britanic de externe, Liz Truss, apreciind că Moscova ar putea încerca să folosească “arme şi mai rele”, relatează AFP.

”Marea Britanie sprijină în mod absolut Ucraina în acest conflict foarte lung şi dificil”, a declarat Truss pentru postul de televiziune Sky News în a patra zi a invaziei în Ucraina.

Acesta ar putea dura ”mai mulţi ani, deoarece ştim că Rusia are forţe semnificative”, a continuat ea, subliniind determinarea ucrainenilor de a lupta pentru a-şi apăra suveranitatea şi integritatea teritorială.

”Acest conflict ar putea deveni foarte, foarte sângeros. Am văzut deja civili vizaţi de guvernul rus”, a continuat şefa diplomaţiei britanice. ”Îndemn guvernul să nu escaladeze conflictul, dar trebuie să ne pregătim pentru ca Rusia să încerce să folosească arme şi mai grave”, ceea ce ar fi ”extrem de devastator”.

Sâmbătă seara, Occidentul a intensificat presiunea asupra Moscovei, excluzând băncile ruseşti de pe platforma interbancară Swift şi acceptând să livreze mai multe arme Ucrainei.

Aceştia au decis, de asemenea, să restricţioneze şi mai mult accesul băncii centrale ruseşti la pieţele de capital, pentru a îngreuna încercările acesteia de a susţine scăderea preţului rublei ca urmare a războiului din Ucraina.

În ceea ce priveşte propunerea rusă de discuţii cu Ucraina, Liz Truss a declarat că Moscova trebuie mai întâi să-şi retragă trupele din Ucraina. ”Ei nu pot negocia cu arma la tâmpla ucrainenilor, trebuie să-şi retragă trupele”, a insistat ea, citata de Agerpres.

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here