Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat marţi că Washingtonul lucrează cu Germania pentru a încerca “să atenueze” orice efecte ale finalizării gazoductului rusesc Nord Stream 2, relatează Reuters.

El a afirmat, de asemenea, în faţa Comisiei pentru credite (Appropriations Committee) a Senatului SUA că ar mai putea exista şi alte sancţiuni pentru cei implicaţi în proiect. “Şi noi, desigur, avem ocazia de a merge înainte pentru a ne ocupa de cei care oferă asigurări sau alte permise”, a spus el.

Aceasta a fost a doua zi consecutivă când parlamentarii i-au pus întrebări şefului diplomaţiei americane despre gazoduct. Administraţia Biden se opune proiectului datorită potenţialului său de a creşte influenţa Rusiei asupra Europei prin furnizarea de gaze naturale şi afectând Ucraina, care ar pierde taxele de tranzit profitabile pentru livrările de gaz, aminteşte Reuters.

Blinken a susţinut că colaborarea cu Germania pe această temă este o abordare productivă. “Vrem să ne asigurăm că europenii fac paşii necesari pentru a se proteja, pentru a atenua, pentru a face faţă oricăreia dintre consecinţele adverse ale trecerii gazului prin această conductă”, a spus el.

Un raport al Departamentului de Stat trimis Congresului în mai conchide că Nord Stream 2 AG – compania aflată în spatele gazoductului în Germania – şi directorul executiv al acesteia, Matthias Warnig, un aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin, s-au angajat în activităţi sancţionabile. Dar Blinken a înlăturat această perspectivă, spunând că este în interesul naţional al SUA să procedeze astfel.

Germania, un aliat cheie în NATO cu care preşedintele democrat Joe Biden caută să repare relaţiile care au fost afectate în timpul administraţiei fostului preşedinte Donald Trump, vrea să finalizeze gazoductul de 11 miliarde de dolari.

Blinken a spus că se aşteaptă ca gazoductul să fie finalizat, dat fiind că este aproape terminat, dar a adăugat: “Există o diferenţă între finalizarea fizică a conductei şi operaţionalizarea ei”, scrie Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here