Rude ale victimelor tragediei avionului Malaysia Airlines, doborât în 2014 deasupra Donbasului (în estul Ucrainei) cu 298 de persoane la bord, i-au trimis o scrisoare colectivă preşedintelui rus Vladimir Putin, cerându-i să-şi recunoască ‘greşelile’, relatează luni EFE.

‘Din păcate, suntem în continuare aici, pentru a vă reaminti de zborul MH17 doborât în iulie 2014. A fost o asasinare în masă a 298 de civili inocenţi, între care 80 de copii… Ei sunt părinţi, fraţi, surori, copii ai noştri!’, subliniază semnatarii scrisorii publicate integral de ziarul rusesc Novaia Gazeta.

Scrisoarea, semnată de 25 de familii, a fost trimisă şefului statului rus prin Ambasada Rusiei în Olanda, ţara a cărei naţionalitate era deţinută de cele mai multe dintre victimele tragediei zborului MH17.

‘Suntem aici nu pentru a acuza Rusia de această crimă. Instanţa încă urmează să stabilească responsabilităţile. Cu toate acestea, acuzăm guvernul rus că neagă orice implicare’ în această tragedie, menţionează autorii scrisorii, amintind că Moscova refuză să coopereze cu echipa de anchetă creată de Consiliul de Securitate al ONU şi să respecte Rezoluţia nr.2166 aprobată în unanimitate, inclusiv cu votul Rusiei.

‘Refuzul vostru este o sfidare a faptelor dovedite şi ştiţi asta. Nu putem accepta negarea din partea Dumneavoastră a evenimentelor ireparabile din acea zi de iulie. Regretăm cei şapte ani în care aţi refuzat să ne acceptaţi durerea, dar, în schimb, o agravaţi’, susţin semnatarii, adresându-se preşedintelui rus.

Scrisoarea face aluzie la ziua naţională, pe care Rusia o va sărbători la 12 iunie, şi subliniază că o ‘naţiune mândră trebuie să ştie să-şi accepte greşelile şi căderile’.

‘Este trist să vezi un preşedinte care nu aspiră la adevărata măreţie a naţiunii pe care o conduce’, se subliniază în mesaj.

Membrii familiilor victimelor recunosc că situaţia este ‘foarte dificilă’, dar insistă că depăşirea dificultăţilor este ceea ce face diferenţa dintre un lider şi altul.

‘Noi căutăm transparenţă şi responsabilitatea necesare pentru a se face dreptate pentru cele 298 de victime ale zborului MH17. Aceasta, domnule preşedinte, nu este deloc dificil şi depinde exclusiv de decizia Dumneavoastră’, concluzionează autorii scrisorii.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că a aflat de scrisoare din media şi că, pentru moment, ‘nu există nicio reacţie’ din partea preşedintelui rus.

‘Din păcate, Rusia nu face parte din mecanismul de anchetă. Am fost practic excluşi. Desigur, cei care au scris scrisoarea trebuie să înţeleagă’ asta, a spus el.

Spre deosebire de ‘mulţi alţii’, Moscova – a spus Peskov – nu ignoră nicio ‘informaţie alternativă’ şi acordă atenţie ‘tuturor versiunilor’ asupra celor întâmplate.

‘Diferite versiuni pot fi luate în considerare, dar, deoarece nu facem parte din anchetă, nu putem influenţa în mod direct procesul’, a adăugat el.

Kremlinul neagă în continuare că racheta a fost adusă de pe teritoriul Rusiei în estul Ucrainei şi pune la îndoială că rebelii separatişti proruşi sunt cei care au doborât avionul.

Justiţia olandeză a început audierea în fază orală în cazul tragediei zborului MH17, un proces împotriva a patru suspecţi – trei ruşi şi un ucrainean – pentru presupusul lor rol în moartea pasagerilor avionului Malaysia Airlines.

Judecătorii vor trebui să se pronunţe asupra faptului dacă zborul MH17 a fost doborât cu o rachetă Buk adusă din Rusia la 17 iulie 2014 în estul Ucrainei, aspect pe care biroul procurorului îl consideră dovedit cu suficiente probe, şi, de asemenea, să clarifice dacă aceasta a fost trasă dintr-o zonă aflată sub controlul rebelilor proruşi, scrie Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here