Secretarul de stat american Antony Blinken şi-a început miercuri vizita în India cu un avertisment asupra riscurilor de “regres al democraţiei”, într-un moment în care Washingtonul contează mai mult ca oricând pe New Delhi ca aliat-cheie în Afganistan sau în faţa Chinei, relatează AFP şi Reuters.

“Relaţia dintre ţările noastre este una din cele mai importante din lume”, a declarat oficialul american, care şi-a început vizita, în mod simbolic, participând la o masă rotundă cu societatea civilă şi reprezentanţi ai diferitelor comunităţi din India, prilej cu care a insistat asupra “demnităţii umane, egalităţii de şanse, statului de drept şi libertăţilor fundamentale, inclusiv cea religioasă”.

Mai mult, într-un gest de ruptură cu epoca administraţiei americane precedente a lui Donald Trump, Blinken a purtat un scurt dialog şi cu un emisar al liderului spiritual tibetan dalai lama, Ngodup Dongchung, reprezentant al Administraţiei tibetane centrale, cunoscut şi ca guvernul tibetan în exil.

Antony Blinken s-a întâlnit ulterior la New Delhi cu ministrul de externe indian Subrahmanyam Jaishankar. El avea de asemenea prevăzută o întâlnire cu premierul indian Narendra Modi, urmând ca în cursul serii să plece către Kuweit.

În discuţiile cu reprezentanţii societăţii civile, după ce a avertizat asupra unei “regresii democratice” a lumii, secretarul de stat american a subliniat că este “vital ca primele două democraţii ale planetei să continue să susţină împreună aceste idealuri” ale democraţiei – mesaj care nu vine întâmplător, în contextul în care Donald Trump a fost acuzat că închide ochii în faţa unor “derive” ale premierului indian, notează AFP.

New Delhi este criticat de susţinătorii drepturilor omului că recurge la legislaţia antiteroristă pentru a intensifica arestările şi a-i reduce la tăcere pe opozanţii guvernului Modi. De asemenea, guvernul naţionalist hindus este acuzat pentru adoptarea unei legi care discriminează minoritatea musulmană din India, ce numără 170 de milioane de persoane.

Subiectul cel mai presant de discuţie între cele două puteri îl reprezintă însă Afganistanul, SUA sperând ca India să participe activ la stabilizarea acestei ţări, în contextul retragerii trupelor internaţionale de pe teritoriul afgan, după aproape douăzeci de ani.

Blinken a avertizat că Afganistanul va deveni “un stat paria” dacă talibanii ajung să preia puterea prin forţă şi “să comită atrocităţi împotriva poporului”. Şeful diplomaţiei americane a calificat drept “profund îngrijorătoare” informaţiile conform cărora insurgenţii ar fi comis atrocităţi în timpul ofensivei lor generalizate în regiunile în care deţin deja controlul, scrie Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here