Secretarul american al apărării, Loyd Austin, a declarat marţi, la Singapore, că revendicările în creştere ale Beijingului în Marea Chinei de Sud sunt “fără fundament în dreptul internaţional”, relatează AFP.

Responsabilul american a făcut aceste declaraţii la începutul primului său turneu în Asia de Sud-Est în calitate de secretar al apărării, în contextul în care încearcă să ralieze ţările din regiune în disputa cu China.

“Aceste afirmaţii aduc atingere suveranităţii statelor din regiune”, a declarat Lloyd Austin, în cadrul unui discurs organizat de Institutul internaţional de studii strategice. “Vom continua să susţinem statele de coastă din regiune care vor să-şi păstreze drepturile în virtutea dreptului internaţional”, a adăugat el.

China revendică cvasitotalitatea Mării Chinei de Sud, bogată în resurse naturale.

Mai multe ţări riverane precum Filipine, Malaezia, Brunei şi Vietnam contestă totuşi anumite revendicări chineze în acest spaţiu maritim, o rută-cheie a comerţului mondial.

SUA “nu vor da înapoi atunci când interesele noastre sunt ameninţate, dar în acelaşi timp nu căutăm confruntarea cu China”, a subliniat Lloyd Austin.

“Mă angajez să urmăresc o relaţie constructivă şi stabilă cu China, care să includă şi comunicaţii de criză mai solide cu Armata populară de eliberare”, a mai spus şeful Pentagonului.

Administraţia preşedintelui Joe Biden vrea să dea un nou start relaţiilor cu ţările asiatice şi să încheie alianţe pentru a face faţă disputelor cu Beijingul, după turbulenţele şi imprevizibilitatea din timpul administraţiei Donald Trump, comentează France Presse.

După Singapore, Lloyd Austin trebuie să se deplaseze în Vietnam şi în Filipine, unde va transmite mesajul că SUA sunt o “forţă stabilizatoare” în Asia de Sud-Est, a declarat un înalt responsabil din domeniul apărării, scrie Agerpres.

https://www.defense.gov/Explore/News/Article/Article/2708315/austin-discusses-need-for-indo-pacific-partnerships-in-the-future/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here