Șeful diplomației franceze, Jean-Yves Le Drian, a acuzat Rusia că “se preface că negociază” un armistițiu în Ucraina.

“La fel ca în Aleppo (în Siria) sau Groznîi (în Cecenia), logica rusă (…) se bazează pe tripleta obișnuită: bombardamente fără discernământ, așa-zise coridoare umanitare, concepute pentru a acuza apoi adversarul că nu le respectă şi negocieri fără alt obiectiv decât cel de a mima că negociază”, a declarat Le Drian (foto) într-un interviu pentru cotidianul Le Parisien.

Negocierile ruso-ucrainene au continuat miercuri, Moscova susținând că acestea vizează asumarea, de către Ucraina, a unui statut de neutralitate.

Însă negociatorii ucraineni au respins conceptul unei neutralități după model suedez sau austriac, avansat de Moscova, scrie Agerpres.

Anterior, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că este important de acceptat faptul că țara sa nu va adera NATO, ipotetica aderare fiind considerată de Rusia motiv de război.

“Rusia a ales să lase în continuare armele să vorbească și refuză, momentan, armistițiul”, a susținut ministrul francez, invocând faptul că rușii își maximizează pretențiile, vor să obțină capitularea ucrainenilor și continuă să asedieze populația civilă.

“Acesta este un proces dramatic, cu o brutalitate de lungă durată”, a estimat Le Drian, apreciind, pe de altă parte, că Ucraina se angajează “cu responsabilitate și deschidere în negocieri”.

Ministrul a mai arătat că statele occidentale se ghidează după logica  agravării determinată de sancțiuni, până când președintele Putin va considera că prețul care trebuie plătit pentru continuarea conflictului este atât de ridicat, încât este preferabil să accepte un armistițiu și să se angajeze, cu adevărat, în negocieri.

Le Drian a avertizat că dacă Rusia va folosi arme chimice sau bacteriologice în Ucraina, aceasta “va constitui o escaladare intolerabilă şi va determina ca răspuns sancțiuni economice absolut masive și radicale, fără menajamente”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here