Consulul general al Greciei la Mariupol, Manolis Andrulakis, care a aterizat duminică la Atena, a comparat oraşul ucrainean asediat de armata rusă cu Guernica sau Alep, informează AFP.

“Mariupol va fi inclus pe lista oraşelor din lume care au fost complet distruse de război, precum Guernica, Stalingrad, Groznîi, Alep…”, a declarat pe aeroport Andrulakis.

Imagine

Manolis Andrulakis, care a organizat mai multe evacuări ale cetăţenilor greci din Mariupol, este considerat un erou în ţara sa.

“Am încercat să salvăm cât mai mulţi expatriaţi”, a spus diplomatul, adăugând:”Eroi sunt oamenii care au rămas acolo şi care vor încerca să îşi refacă viaţa din nimic”.

Consulul elen a mai declarat că “civilii au fost atacaţi fără discernământ”, afirmând că a văzut cadavre sfârtecate.

Oraşul Mariupol din sud-estul Ucrainei, care avea 450.000 de locuitori înainte de război, este de câteva săptămâni ţinta bombardamentelor violente ale forţelor ruse, susţinute de separatiştii pro-ruşi.

Cel mai recent bilanţ oficial ucrainean indică peste 2.100 de persoane ucise în Mariupol de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie.

Locuitorii din Mariupol se ascund în pivniţe, iar supravieţuitorii povestesc despre cadavrele care zac pe străzi, dar şi despre foame, sete şi frigul îndurat, scrie Agerpres.

În februarie, Atena a anunţat că aproximativ zece membri ai minorităţii elene stabilite în Ucraina din secolul al XVIII-lea, în număr de aproximativ 100.000, au fost ucişi de la începutul invaziei ruse.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here