Ministrul de externe rus Serghei Lavrov, aflat în vizită oficială în India, a exclus marţi posibilitatea unei alianţe militare între Rusia şi China, în timp ce a confirmat angajamentul Moscovei pentru continuarea cooperării militare cu India, consemnează agenţia EFE.

”Nu, am precizat-o în relaţiile noastre bilaterale la cel mai înalt nivel, la summitul Rusia-China, unde am spus că relaţiile noastre sunt cele mai avansate în istorie, dar nu urmăresc obiectivul stabilirii unei alianţe militare”, a precizat Lavrov.

El a făcut această declaraţie în timpul unei conferinţe de presă comune la New Delhi cu omologul său indian Subrahmanyam Jaishankar.

”Prietenii noştri indieni au aceeaşi poziţie ca a noastră, considerăm că (alianţele militare) sunt contraproductive, noi credem în cooperarea inclusivă pentru ceva şi nu împotriva cuiva”, a explicat Lavrov, respingând speculaţiile despre orice acord de acest fel.

Astfel de speculaţii despre o alianţă militară între Rusia şi China au apărut într-o perioadă de amplificare a tensiunilor militare şi diplomatice între India şi China în urma unei serii de confruntări armate în zone disputate la graniţa lor comună.

Ministrul Serghei Lavrov a exprimat anterior poziţia neutră a guvernului rus faţă de fricţiunile dintre China şi India, el afirmând că aceste două ţări au resurse suficiente pentru a calma singure tensiunile dintre ele, scrie Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here