Rusia ”nu vede niciun sens” să menţină aceeaşi prezenţă diplomatică în Occident, a afirmat marţi şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, anunţând că Moscova se va concentra de acum încolo pe Asia şi Africa, informează AFP.

“Nu există niciun sens şi nicio dorinţă, desigur, să menţinem aceeaşi prezenţă în ţările occidentale”, a declarat Lavrov, în timpul unei întâlniri cu tineri diplomaţi recent angajaţi de Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse.

Diplomaţii ruşi lucrează acolo (în Occident) “în condiţii ce pot fi cu greu calificate drept umane, li se creează mereu probleme, ameninţări care avansează constant”, a subliniat Lavrov. “Însă, cel mai important este că acolo nu este de lucru după ce Europa a decis să se închidă în faţa noastră, să-şi suspende orice cooperare economică” cu Moscova, a continuat şeful diplomaţiei ruse. “Ce poţi face? Nu-i poţi forţa pe alţii să ne iubească”, a adăugat el.

În acelaşi timp, “ţările lumii a treia, atât în Asia, cât şi în Africa, au nevoie, dimpotrivă, de o atenţie suplimentară”, a dat Lavrov asigurări, precizând că Rusia are multe proiecte acolo, în special comerciale, “care cer un acompaniament diplomatic”.

“În aceste condiţii, vom plasa desigur centrul de gravitaţie în ţările care sunt gata să lucreze în condiţii de egalitate şi să coopereze cu noi pe o bază reciproc avantajoasă”, a conchis Lavrov.

Numeroase ţări occidentale, precum SUA, Franţa, Germania, Italia, Spania sau Austria au expulzat în masă diplomaţi ruşi după declanşarea ofensivei ruse în Ucraina, pe 24 februarie.

În unele cazuri, aceste expulzări au fost însoţite de acuzaţii de spionaj, scrie Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here