Forţele aeriene americane au interceptat luni două bombardiere ruseşti Tu-95 în apropiere de coasta Alaskăi, conform unui anunţ făcut marţi de Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospaţială (NORAD), transmite AFP.

Două avioane de vânătoare “au interceptat două bombardiere ruseşti Tu-95 Bear-H care intrau în zona de identificare a apărării aeriene din Alaska”, conform comunicatului NORAD.

Avioanele ruseşti “au rămas în spaţiul aerian internaţional şi nu au intrat în spaţiul aerian al Statelor Unite sau al Canadei”, a precizat comandamentul nord-american.

Zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) este un perimetru în care traficul aerian este monitorizat de armata uneia sau mai multor ţări, dincolo de spaţiul său aerian naţional, pentru a avea un timp de reacţie suplimentar în cazul unei manevre ostile. Cea a Alaskăi se extinde la aproximativ 320 km de coastă.

Într-o perioadă de tensiuni sporite între Statele Unite şi Rusia ca urmare a ameninţărilor nucleare din partea Moscovei, armata americană a clarificat că activitatea rusească în zona de identificare a SUA “nu este considerată o ameninţare sau o provocare”.

“NORAD foloseşte o apărare multi-stratificată cu sateliţi, radare la sol, radare de bord şi avioane de luptă pentru a identifica orice aeronavă şi a recunoaşte orice acţiune inadecvată”, a avertizat totuşi armata americană.”Suntem pregătiţi să folosim o serie de opţiuni pentru a apăra suveranitatea Americii de Nord şi a Arcticii”.

Rusia organizează de obicei manevre militare extinse în această perioadă a anului, exerciţiul “Grom”, care include în special testarea de rachete balistice, scrie Agerpres.

Ministerul rus al Apărării a anunţat marţi că două dintre bombardierele sale strategice Tu-95MS au efectuat un zbor de peste 12 ore deasupra Oceanului Pacific şi mărilor Bering şi Ohoţk, informează Reuters.

Aeronavele, care pot transporta inclusiv focoase nucleare, au fost escortate de avioane de luptă MiG-31 şi au realimentat în aer, a menţionat ministerul, precizând că a fost vorba de un “zbor programat deasupra apelor neutre” conform cu regulile aviatice internaţionale.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here