Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat joi la Kiev că ţara sa susţine, alături de Germania, Italia şi România, acordarea “imediată” a statutului de candidată la UE pentru Ucraina, transmite AFP.

La conferinţa de presă comună cu omologul său român, Klaus Iohannis, cu cancelarul german Olaf Scholz şi cu premierul italian Mario Draghi, Macron a declarat, după întâlnirea celor patru lideri cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski: “Toţi patru susţinem statutul de candidată imediată la aderare”.

Macron a adăugat că “acest statut va fi însoţit de o foaie de parcurs şi va implica luarea în considerare a situaţiei din Balcani şi din vecinătate, în special din (Republica) Moldova”.

Draghi a arătat la aceeaşi conferinţă de presă că principalul său mesaj pentru Zelenski a fost că Italia doreşte să vadă Ucraina în Uniunea Europeană. El a mai spus că sprijină pe deplin anchetele presupuselor crime de război din Ucraina, informează Reuters.

La rândul său, Scholz a afirmat că ţara sa va continua să sprijine Ucraina atâta timp cât va fi necesar şi a subliniat lupta “eroică” a acestei ţări împotriva invadatorilor ruşi.

Germania a primit până acum 800.000 de refugiaţi ucraineni şi acordă Kievului asistenţă financiară şi militară, a precizat cancelarul, citat de Reuters.

În intervenţia sa, preşedintele Iohannis a condamnat cu aceeaşi ocazie Moscova pentru blocarea exporturilor de grâu ale Ucrainei, informează dpa.

“Condamn cu fermitate transformarea de către Rusia a grâului într-o armă cu un asemenea impact global”, a spus şeful statului român, citat de Agerpres.

Cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz, a declarat joi, la Kiev, că speră la ”o decizie pozitivă” a Uniunii Europene (UE) asupra candidaturii Ucrainei şi Republicii Moldova, informează AFP.

“Ucraina face parte din familia europeană”, a asigurat cancelarul federal german în timpul unei conferinţe de presă comune cu liderii ucrainean, francez, italian şi român, precizând că va trebui “să se facă tot ce este necesar” pentru “a găsi unanimitatea” în cadrul UE în vederea lansării acestor candidaturi.

“Aderarea la UE este supusă unor reguli clare, care trebuie respectate de toţi”, a amintit cu toate acestea Scholz.

Ţările membre ale UE urmează să decidă, în timpul unui summit pe 23-24 iunie, dacă îi acordă într-o primă fază Ucrainei şi Republicii Moldova statutul oficial de ţară candidată la aderare, începutul unui proces de negocieri ce ar putea dura ani de zile. Comisia Europeană urmează să vină cu o recomandare.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susţinut joi că invazia Rusiei asupra Ucrainei echivalează cu o agresiune împotriva întregii Europe şi cu cât Ucraina va primi mai multe arme din Occident cu atât va reuşi să-şi elibereze mai repede teritoriile ocupate, relatează Reuters.

El a făcut această declaraţie la o conferinţă de presă comună la Kiev cu preşedintele francez Emmanuel Macron, cu cancelarul german Olaf Scholz şi cu preşedintele român Klaus Iohannis. Zelenski a mai subliniat că a discutat cu cei patru lideri despre noi sancţiuni împotriva Rusiei şi despre reconstrucţia Ucrainei post-război.

Ucraina este recunoscătoare pentru livrările de arme deja efectuate pentru a o ajuta să respingă agresiunea rusă, dar aşteaptă să primească mai mult armament greu, inclusiv lansatoare de rachete multiple şi sisteme de apărare anti-rachetă, a insistat preşedintele ucrainean.

”Fiecare zi de întârziere sau o amânare a deciziilor este o ocazie pentru armata rusă să ucidă ucraineni sau să ne distrugă oraşele. Există o corelaţie directă: cu cât sunt mai puternice armele pe care le primim, cu atât mai repede ne putem elibera poporul, pământul nostru”, a argumentat Zelenski.

”Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei este o agresiune împotriva întregii Europe, împotriva întregii Europe unite, împotriva fiecăruia dintre noi, împotriva valorilor noastre”, a susţinut el.

La aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat că Franţa va furniza Ucrainei încă şase obuziere autopropulsate Caesar, în plus faţă de cele 12 deja expediate armatei ucrainene şi care sunt deja folosite de aceasta împotriva trupelor ruse.

La rândul său, cancelarul Olaf Scholz a promis că Germania va ajuta militar Ucraina ”atât timp” cât aceasta va avea nevoie. Berlinul anunţase cu o zi în urmă că va oferi Ucrainei trei lansatoare multiple de rachete MARS II.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here