Partidul prokurd HDP, a treia forţă politică din Turcia, a anunţat miercuri că nu va avea un candidat la alegerile prezidenţiale de la 14 mai, o decizie interpretată ca un sprijin tacit pentru candidatul alianţei de opoziţie care se va lupta cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan, informează AFP şi Reuters.

“Nu vom prezenta un candidat la viitoarele alegeri prezidenţiale”, a declarat co-preşedinta HDP (Partidul Democrat al Popoarelor), Pervin Buldan, într-o conferinţă de presă.

“Turcia are nevoie de reconciliere, nu de conflict”, a spus ea.

HDP, al cărui candidat la alegerile prezidenţiale din 2018 a terminat pe poziţia a treia, cu 8,4% din sufragiile exprimate, este văzut ca având un rol decisiv la scrutinul din mai, despre care sondajele estimează că va fi foarte strâns. Formaţiunea este a treia forţă politică din parlament şi beneficiază de un sprijin de peste 10% la nivel naţional.

Formaţiunea pro-kurdă, ea însăşi aliată cu partidele mici de stânga şi extrema-stângă, a fost ţinută la distanţă de coaliţia de opoziţie, care reuneşte şase partide, din cauza prezenţei în cadrul acesteia a Partidului Bun (naţionalist).

Cu mai puţin de opt săptămâni până la alegerile prezidenţiale, anunţul HDP este văzut ca o posibilitate de a fragiliza şansele de realegere ale preşedintelui Erdogan, care se menţine la putere de 20 de ani profitând de diviziunile opoziţiei.

Şeful statului se confruntă, printre altele, şi cu consecinţele seismului devastator de la 6 februarie, care a făcut peste 50.000 de morţi în ţară.

Candidatul alianţei de opoziţie, Kemal Kilicdaroglu, şeful CHP (Partidul Republican al Poporului, social-democrat), şi-a înmulţit în ultimele luni contactele cu conducerea HDP.

Luni, el a discutat cu cei doi co-preşedinţi ai formaţiunii, Mithat Sancar şi Pervin Bulda, la finalul întâlnirii angajându-se să rezolve “problema kurdă” odată ales.

Kiliçdaroglu a denunţat în special “discriminările” împotriva limbii kurde în Turcia, precum şi înlocuirea în sud-estul majoritar kurd al ţării a zeci de primari ai HDP cu administratori numiţi de guvern.

HDP este acuzat de guvernul turc că s-a aliat cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), grup armat calificat drept “terorist” de către Ankara şi aliaţii săi occidentali, şi riscă să fie interzis pentru “terorism”.

Selahattin Demirtas, reprezentant emblematic al partidului, este el însuşi închis de la sfârşitul lui 2016 pentru “propagandă teroristă”, scrie Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here