Vladimir Putin a publicat un articol în ziarul chinez Zhenmin Jibao în care a evaluat relațiile dintre Moscova și Beijing. Materialul în limba rusă a apărut pe site-ul Kremlinului, scrie stiripesurse.ro. Acest editorial se doreste a fi momentul de relansare a tandemului autocrat Rusia-China pe plan mondial, ca o contrapondere la aliantei lumei libere SUA-UE.

Iata ce scrie Putin :

„Mă bucur să am ocazia, din paginile uneia dintre cele mai mari și mai autorizate publicații din lume, să mă adresez poporului chinez prietenos în ajunul vizitei de stat în Rusia a președintelui Republicii Populare Chineze, Xi Jinping. Acest eveniment semnificativ confirmă încă o dată natura specială a parteneriatului ruso-chinez, care a fost întotdeauna construit pe încredere reciprocă, respect pentru suveranitatea și interesele fiecăruia.

Avem așteptări mari de la viitoarele negocieri. Nu avem nicio îndoială că acestea vor da un nou impuls puternic întregului complex de cooperare bilaterală. Pentru mine este, de asemenea, o ocazie minunată de a vedea un bun și vechi prieten cu care avem relații foarte calde.

Despre relațiile ruso-chineze

L-am întâlnit pe tovarășul Xi Jinping în martie 2010, când a vizitat Moscova în fruntea unei mari delegații chineze. Prima noastră întâlnire a fost una de afaceri și, în același timp, sinceră și prietenoasă. Acest stil de comunicare mă atrage profund pe plan personal. Știu că în China se acordă o mare importanță prieteniei și relațiilor umane. Nu degeaba a spus înțeleptul Confucius: “Ce bucurie este când un prieten vine de departe!” Și noi, în Rusia, prețuim foarte mult aceste calități, pentru noi un prieten adevărat este ca un frate de sânge. Națiunile noastre sunt foarte asemănătoare din acest punct de vedere.

Trei ani mai târziu, cam în aceeași perioadă a lunii martie, ne-am întâlnit din nou în capitala rusă. Xi Jinping a efectuat prima sa vizită de stat în țara noastră după alegerea sa ca președinte al Republicii Populare Chineze. Acel summit a dat tonul și impulsul relațiilor ruso-chineze pentru mulți ani, a devenit o dovadă vie a naturii speciale a relațiilor ruso-chineze și a determinat vectorul dezvoltării lor accelerate și durabile.

A trecut un deceniu, ceea ce reprezintă o simplă clipă după standardele istoriei țărilor noastre, care sunt legate de legăturile unor tradiții seculare de bună vecinătate și cooperare. În acest timp, multe s-au schimbat în lume și, adesea, nu în bine, dar ceea ce a rămas constant este puternica prietenie ruso-chineză, care este consolidată în mod constant în beneficiul și în interesul țărilor și popoarelor noastre. Progresele înregistrate în relațiile bilaterale sunt impresionante. Relațiile ruso-chineze au ajuns la cel mai înalt nivel din istoria lor și continuă să se consolideze, sunt superioare din punct de vedere calitativ alianțelor politico-militare din perioada Războiului Rece, nu au un lider și un urmaș, nu există constrângeri sau subiecte interzise. Dialogul nostru politic a devenit extrem de încrezător, interacțiunea strategică a devenit cuprinzătoare și intră într-o nouă eră. Președintele Xi Jinping și cu mine ne-am întâlnit de aproximativ 40 de ori și am găsit întotdeauna timp și oportunități pentru a comunica într-o varietate de formate formale și într-un mediu “fără cravate”.

Una dintre prioritățile noastre este parteneriatul comercial și economic. Cifra de afaceri deja robustă a comerțului bilateral s-a dublat, ajungând la 185 de miliarde USD în 2022. Acesta este un nou record. Și avem toate motivele să credem că obiectivul de 200 de miliarde de dolari pe care l-am stabilit cu președintele Xi Jinping va fi depășit anul acesta, nu în 2024. Important este că ponderea decontărilor în monede naționale în comerțul nostru reciproc este în creștere, iar relațiile noastre devin și mai suverane.

Planurile și programele comune pe termen lung sunt puse în aplicare cu succes. De exemplu, gazoductul Power of Siberia dintre Rusia și China a devenit, fără exagerare, “afacerea secolului”. Volumele de livrări interne de petrol și cărbune au crescut semnificativ. În China se construiesc noi unități de energie nucleară cu participarea specialiștilor noștri, companiile chinezești se alătură în mod activ proiectelor de GNL, cooperarea industrială și agricolă este din ce în ce mai puternică. Împreună explorăm spațiul cosmic și dezvoltăm noi tehnologii.

Rusia și China sunt țări cu vechi tradiții originale și o bogăție culturală enormă. Iar acum că toate restricțiile legate de pandemie privind contactele reciproce au fost ridicate, este important să intensificăm cât mai curând posibil schimburile umanitare și turistice, consolidând astfel baza socială a parteneriatului dintre Rusia și China. Desfășurarea anilor tematici inter-statali joacă un rol special în acest sens. De exemplu, anii 2022-2023 sunt dedicați cooperării în domeniul culturii fizice și al sportului, care este foarte solicitat de către cetățenii noștri.

O nouă ordine mondială multipolară

Spre deosebire de unele țări hegemonice și dezbinătoare, Rusia și China construiesc poduri la propriu și la figurat. Anul trecut, de exemplu, regiunile noastre de frontieră au fost conectate prin două poduri peste Amur, care a fost mult timp un “râu al prieteniei”. În mijlocul “valurilor și vânturilor” de pe planetă, cooperăm îndeaproape în afacerile internaționale și, stând umăr la umăr “ca o stâncă în mijlocul unui curent turbulent”, coordonăm eficient pozițiile de politică externă, combatem amenințările comune și răspundem provocărilor contemporane. Promovăm în mod activ structuri multilaterale democratice precum OCS și BRICS, care devin mai autoritare și mai influente și câștigă noi parteneri și prieteni. Acesta este, de asemenea, scopul activității de aliniere a construcției Uniunii Economice Eurasiatice și a inițiativei “O centură, un drum”.

Împreună cu oameni care gândesc la fel, țările noastre au susținut în mod constant formarea unei ordini mondiale multipolare mai echitabile, bazată pe dreptul internațional, mai degrabă decât pe niște “reguli” care servesc nevoilor unui “miliard de aur”. Rusia și China lucrează în mod consecvent în interesul creării unui sistem de securitate echitabil, deschis și incluziv în regiune și în întreaga lume, nu îndreptat împotriva țărilor terțe. În acest sens, remarcăm rolul constructiv al Inițiativei de securitate globală a Chinei, care este în concordanță cu abordările Rusiei în acest domeniu.

Putem observa că peisajul geopolitic extern suferă schimbări radicale. “Occidentul colectiv” se agață din ce în ce mai disperat de dogmele arhaice și de dominația sa evazivă, punând în joc soarta unor state și popoare întregi. Politica americană de dublă stăpânire a Rusiei și Chinei, precum și a tuturor celor care sfidează dictaturile americane, devine din ce în ce mai acută și mai asertivă. Arhitectura de securitate și cooperare internațională este în curs de dezmembrare. Rusia a fost declarată o “amenințare iminentă”, iar China un “concurent strategic”.

Despre criza ucraineană

Suntem recunoscători pentru abordarea echilibrată a Chinei față de evenimentele care au loc în Ucraina și pentru înțelegerea de către aceasta a contextului și a cauzelor reale ale acestora. Salutăm dorința Chinei de a juca un rol constructiv în rezolvarea crizei. Ca și prietenii noștri chinezi, susținem respectarea strictă a Cartei ONU și a dreptului internațional, inclusiv a dreptului umanitar. Ne-am angajat să respectăm principiul indivizibilității securității, care este încălcat în mod flagrant de către blocul NATO. Suntem profund îngrijorați de acțiunile iresponsabile și pur și simplu periculoase care pot submina securitatea nucleară globală. Nu acceptăm sancțiuni unilaterale nelegitime, care trebuie ridicate.

Rusia este deschisă la o soluție politică și diplomatică la criza ucraineană. Cu toate acestea, în aprilie 2022, negocierile de pace nu au fost încheiate de noi. Viitorul procesului de pace depinde exclusiv de dorința de a discuta serios, ținând cont de realitățile geopolitice predominante. Din nefericire, ultimatumurile lansate împotriva Rusiei dezvăluie doar o deconectare de la astfel de realități și o lipsă de interes pentru găsirea unei soluții de ieșire din situația actuală.

În același timp, criza din Ucraina, care a fost provocată și alimentată cu sârg de Occident, este cea mai izbitoare, dar în niciun caz singura manifestare a intenției acestuia de a-și menține dominația pe scena internațională și o ordine mondială unipolară. Trebuie să se înțeleagă că NATO încearcă să dea activităților sale o anvergură globală, urmărind să pătrundă în regiunea Asia-Pacific. Că unele forțe caută în mod constant să fragmenteze spațiul pan-eurasiatic într-o rețea de “cluburi exclusive” și blocuri militare care urmăresc să împiedice dezvoltarea țărilor noastre și să le încalce interesele. Cu toate acestea, nimeni nu va reuși să realizeze acest lucru.

Astăzi, relațiile ruso-chineze sunt, de fapt, piatra de temelie a stabilității regionale și chiar globale, care stimulează creșterea economică și servesc drept garant al unei agende pozitive în afacerile internaționale. Acestea sunt un exemplu de cooperare armonioasă și creativă între marile puteri.

Sunt sigur că prietenia și parteneriatul nostru, bazate pe alegerea strategică a popoarelor celor două țări, vor continua să crească și să se consolideze pentru bunăstarea și prosperitatea Rusiei și a Chinei. Iar acest lucru va fi, fără îndoială, facilitat de actuala vizită în Rusia a președintelui Republicii Populare Chineze.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here