Dupa cateva intalniri cu presedintele rus Vladimir Putin in ultimii 2 ani, presedintele Frantei Emmanuel Macron a pornit serios ofensiva de subminare a NATO. In presedintia franceza a UE de la 1 ianuarie 2022 se anunta surprize in acest sens. Dar pana atunci, Macron nu pierde timpul.

Noul acord în domeniul apărării încheiat între Grecia şi Franţa va permite celor două ţări să-şi vină reciproc în ajutor în cazul unei ameninţări externe, a declarat joi premierul grec Kyriakos Mitsotakis înaintea ratificării acordului în parlament, pe fondul creşterii tensiunilor între ţara sa şi Turcia, relatează Reuters.

“Pentru prima dată, este stipulat clar că va fi acordată asistenţă militară în eventualitatea în care una dintre cele două ţări este atacată de o terţă parte”, a explicat Mitsotakis în faţa deputaţilor.

“Şi ştim cu toţii cine pe cine ameninţă cu casus belli în Mediterana”, a adăugat premierul grec, în referire clară la Turcia.

În centrul actualei dispute dintre Grecia şi Turcia se află limitele apelor lor teritoriale, Turcia susţinând că o extindere a apelor teritoriale ale Greciei cu 19 kilometri în Marea Egee ar reprezenta “casus belli”, adică motiv de război. Unele dintre insulele greceşti din Egee sunt situate la mai puţin de 19 km de coasta de vest a Turciei.

Acordul de cooperare militară şi strategică încheiat luna trecută între Grecia şi Franţa, membre ale NATO, la fel ca Turcia de altfel, prevede între altele furnizarea de către Paris a trei fregate, în valoare de 3 miliarde de euro.

În plus, Atena a comandat deja mai devreme în acest an circa 24 de aeronave de luptă Rafale produse de compania franceză Dassault.

Conform tratatului NATO, toate statele Alianţei trebuie să vină în ajutorul unui stat membru care suferă o agresiune. Or, situaţia creată de tensiunile dintre Atena şi Ankara, care sunt vechi de câteva decenii, este complicată de faptul că şi Turcia este membră a Alianţei.

Grecia şi Turcia sunt în dispută şi în privinţa zonelor pe care le controlează în Mediterana de est, dar şi a spaţiului aerian, a statutului unor insule din Marea Egee, într-o serie de chestiuni energetice şi în legătură cu insula Cipru, scrie Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here