Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a afirmat la sfârşitul săptămânii că el crede în victoria finală a Ucrainei asupra invaziei ruse, dar a avertizat în legătură cu distrugerile şi victimele civile pe care le-ar putea provoca asediul marilor oraşe, notează AFP.

“De zece zile, ceea ce a fost cel mai remarcabil a fost capacitatea puternică de rezistenţă a Ucrainei, până la un punct pe care experţii nu şi l-au imaginat”, a declarat Jean-Yves Le Drian la postul France 5.

“Intrăm în logica asediilor, iar logica asediilor face parte din expertiza noastră sinistră despre funcţionarea şi acţiunea forţelor ruse”, a subliniat el.

“Avem exemplul Groznîi, avem exemplul Alep şi va începe din nou”, a adăugat şeful diplomaţiei franceze, referindu-se la bilanţurile foarte grele ale intervenţiilor ruse în capitala cecenă şi în marele oraş din nordul Siriei.

“Cred că ceea ce vom găsi în Mariupol când războiul se va termina va fi oribil, este Odesa şi mai e şi Kiev”, a spus el.

Într-o conversaţie telefonică între preşedinţii francez, Emmanuel Macron, şi rus, Vladimir Putin, duminică, liderul de la Kremlinului a afirmat că îşi va “atinge obiectivele” în Ucraina, “fie prin negociere, fie prin război”, dar a negat atacarea civililor, potrivit preşedinţiei Franţei.

Franţa a trimis în Ucraina “diverse produse medicale”, printre care iod, pentru protecţie în cazul unui accident nuclear în cursul luptelor cu armata rusă, a declarat duminică seara ministrul său de Externe, Jean-Yves Le Drian, citat de AFP.

“Da, am trimis diferite produse medicale”, a declarat Jean-Yves Le Drian pentru France 2, ca răspuns la o întrebare despre posibila expediere de iod în Ucraina.

“Am trimis o mulţime de echipamente medicale, face parte din acestea”, a confirmat ulterior el pe canalul France 5.

Anterior, ambasadorul francez în Ucraina, Etienne de Poncins, informase, la postul BFMTV, despre furnizarea în zilele următoare a “2,5 milioane de doze de iod pentru a fi pregătiţi în cazul oricărui pericol nuclear”.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a fost cel care a luat duminică iniţiativa unei noi discuţii telefonice cu omologul său rus, Vladimir Putin, pentru a garanta “protecţia nucleară”, a subliniat Jean-Yves Le Drian la postul de televiziune France 2.

“Preşedintele Macron a luat iniţiativa, împreună cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), de a avea şapte sau opt puncte majore asupra cărora cele două părţi să cadă de acord, pentru a respecta şi suveranitatea ucraineană asupra propriilor centrale, dar şi securitatea pe întreg teritoriul, dar şi în întreaga Europă”, a precizat el.

“Aceste propuneri, cred că preşedintele Putin le-a acceptat, în orice caz vom vedea mâine (luni), pentru că guvernatorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică se vor reuni mâine”, a adăugat şeful diplomaţiei franceze.

“Cred că Ucraina va câştiga”, a spus Jean-Yves Le Drian, subliniind în sprijinul acestei analize izolarea diplomatică a Rusiei şi efectul sancţiunilor internaţionale.

“Am adoptat luat serii uriaşe de sancţiuni ale căror efecte sunt grave şi, în opinia mea, vor fi din ce în ce mai grave, ceea ce face ca preţul de plătit pentru război va deveni insuportabil, iar la un moment dat preşedintele Putin va fi confruntat cu alegerea de a avea efecte majore asupra funcţionării Rusiei sau de a deschide negocieri”, a explicat el, citat de Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here