Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a declarat marţi că vizita preşedintelui francez Emmanuel Macron în Rusia a fost pozitivă şi aduce un element de relaxare în criza ucraineană dintre occidentali şi Moscova, dar nu consideră că a produs un miracol, informează AFP.

“Atât timp cât există negocieri, atât timp cât unii şi alţii sunt gata să se aşeze la masă şi să discute, există speranţa că nu ne îndreptăm spre o confruntare militară”, a declarat presei Josep Borrell la încheierea vizitei sale la Washington.

În acest sens, a continuat şeful diplomaţiei europene, vizita preşedintelui Franţei la Moscova şi discuţia cu omologul său rus Vladimir Putin reprezintă “un semnal pozitiv” şi “o iniţiativă bună”. Aceasta “reprezintă un element de relaxare”, a insistat Josep Borrell, care a avut o intervenţie şi la un eveniment organizat de ambasada Franţei la Washington împreună cu revista The Atlantic.

Emmanuel Macron a spus că vede “soluţii concrete” la criză şi că a primit asigurări de la Vladimir Putin că nu va mai avea loc o “escaladare”.

Întrebat despre faptul că, totuşi, nu are loc o detensionare, Josep Borrell a recunoscut că problema “nu a fost rezolvată încă”.”Vizita preşedintelui Macron la Moscova a fost importantă, dar nu a făcut minuni”, a spus el, confirmând că “situaţia rămâne tensionată”.

După ce cu o zi înainte a declarat, alături de secretarul de stat american Antony Blinken, că Europa trece prin “cel mai periculos” moment de la sfârşitul războiului rece, şeful diplomaţiei europene a relativizat oarecum marţi gradul de ameninţare al conflictului.

“Ceea ce este important pentru Rusia nu este Ucraina”, ci arhitectura de securitate din Europa” pe care ruşii o “contestă”, a explicat el.”Fac presiuni asupra Ucrainei, dar nu cu scopul de a invada Ucraina. Ei fac presiuni asupra Ucrainei pentru a avea discuţii despre ceea ce contează pentru ei, extinderea NATO şi preocupările lor de securitate”, a spus Borrell.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, revenit de la discuţiile de la Moscova şi Kiev cu privire la criza ruso-occidentală legată de Ucraina, a cerut marţi seara ”un dialog dinamic cu Rusia”, deoarece este ”singura cale care va face posibilă pacea în Ucraina”, relatează AFP.

”Trebuie să găsim împreună căile şi mijloacele pentru a ne angaja într-un dialog dinamic cu Rusia (…)”, a declarat preşedintele francez în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin. ”Reangajarea acestui dialog este singura cale care va face posibilă pacea în Ucraina”, a dat asigurări preşedintele francez.

El a afirmat că la întâlnirea pe care a avut-o luni, la Moscova, cu omologul său rus Vladimir Putin acesta i-a promis ”că nu va mai exista o degradare sau o escaladare” în criza dintre Rusia şi Occident pe tema situaţiei din Ucraina.

”Pentru mine, se punea problema schimbării dinamicii pentru a evita o escaladă şi a deschide noi perspective. (…) Acest obiectiv a fost îndeplinit, în opinia mea”, le-a declarat Macron ziariştilor care l-au însoţit în avionul care l-a transportat de la Moscova la Kiev, scrie Agerpres.

Germania, Franţa şi Polonia sunt ”unite” în obiectivul lor de a menţine pacea în Europa, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, care i-a primit marţi seară la Berlin pe preşedinţii francez Emmanuel Macron şi polonez Andrzej Duda pentru a discuta despre criza ucraineană, relatează AFP.

Menţinerea păcii trebuie să aibă loc ”prin diplomaţie şi mesaje clare, precum şi prin voinţa comună de a acţiona împreună”, a declarat cancelarul german în cadrul unei conferinţe de presă, înaintea unui dineu de lucru cu preşedinţii francez şi polonez.

La rândul său, preşedintele polonez Andrzej Duda a apreciat că este posibil să se evite o nouă escaladare în conflictul ruso-occidental privind Ucraina şi că europenii, prin eforturile lor comune, ar trebui să reuşească ”să evite războiul”.

”Că putem evita războiul, aşa cum am spus, este sarcina noastră fundamentală astăzi, cred că o vom realiza”, a declarat preşedintele polonez la Berlin, înainte de dineul de lucru cu cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele francez Emmanuel Macron.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here