Franţa a vândut Indiei, în anul 2016, pentru o sumă de 7,8 miliarde de euro, 36 de avioane Rafale. Un dosar ultrasensibil care îi are în vizor pe François Hollande şi pe Emmanuel Macron. Producătorul Rafale este grupul Dassault Franţa iar primul avion de vânătoare francez Rafale a fost livrat în octombrie 2019, pe platforma uzinei Dassault de lângă Bordeaux. Ceremonia a avut loc în prezenţa miniştrilor indian şi francez ai Apărării. In total, aparatele de luptă, urmează să fie livrate Indiei până la finele lui 2021. Între timp, piloţii indieni au fost formaţi în Franţa, direct pe platforma unde se fabrică avioanele Rafale, scrie rfi.ro
La mijlocul lui iunie, un judecător de instrucţie francez a fost sesizat pentru eventuale fapte de corupţie cu privire la vânzarea de către Dassault a 36 de avioane Rafale, Indiei, anunţă Parchetul Naţional Financiar.
Ancheta a fost declanşată după ce site-ul de investigaţii Mediapart a publicat recent informaţii pe această temă iar ONG-ul Sherpa s-a constituit parte civilă în dosar.
La finele lui 2018, asociaţia Sherpa a depus o primă plângere cerând Parchetului Naţional Financiar să ancheteze această tranzacţie. ONG-ul denunţa în special alegerea subcontractantului local al lui Dassault, firma Reliance Group, ce este condusă de un apropiat al premierului Narendra Modi.
În 2019, sesizarea a fost clasată iar acum redeschisă după ce site-ul de investigaţii Mediapart a prezentat noi elemente în acest caz.
Iar în colimatorul Parchetului este exact acordul de parteneriat între Dassault şi grupul Reliance ce aparţine unui om de afaceri indian iar în 2017 parteneriatul a dus la crearea societăţii Dassault Reliance Aerospace.
Ce este surprinzător în toată această afacere: grupul indian devine proprietarul societăţii francezo-indiene, cu 51% din acţiuni dar, Dassault a asigurat totalitatea finanţării de 159 de milioane de euro în timp ce Reliance ar fi participat doar cu 10 milioane.
În plus, grupul Reliance nu are nicio expertiză în doemniul aeronautic. Singurul atu era apropierea dintre proprietar (Ali Ambani) şi premierul indian, Narendra Modi.
Afacerea e uşor stânjenitoare pentru preşedintele de la acea vreme, François Hollande. Cu puţin timp înainte să semneze acordul pentru vânzarea de Rafale cu primul ministru indian, la începutul lui 2016, acelaşi grup Reliance a finanţat cu 1,6 milioane de euro un film coprodus de Julie Gayet, iubita lui François Hollande.
Iar la acea vreme, ministru al Economiei era nimeni altul decât actualul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron. Mediapart scrie că datorită lui Emmanuel Macron, care a semnat un compromis fiscal, filiala franceză a Reliance a putut economisi 143 de milioane de euro.
Pentru avocaţii asociaţiei Sherpa, avem de a face cu un scandal de stat.
În India, opoziţia se bucură de anunţul Parchetului francez şi spune că « guvernul francez acceptă că există fapte de corupţie în această afacere».
O declaraţie exagerată dar ancheta există cu adevărat, rămâne de văzut ce va stabili. Opoziţia indiană cere o comisie parlamentară pentru găsirea adevărului. Acum, dat fiind faptul că premierul Narendra Modi este cel care a orchestrat contractul, tot el a dezminţit că ar exista ilegalităţi. În plus, majoritatea absolută este tot de el deţinută în parlament.
In urmă cu doi ani, Curtea Supremă Indiană a clasat o anchetă privind diverse nereguli existente în jurul acestui contract de aproape 8 miliarde de euro, scrie rfi.ro