Ucraina a acuzat miercuri un grup anonim de hackeri ruşi de încercarea de a difuza documente malware printr-un sistem web care asigură circuitul documentelor guvernamentale, dar fără a menţiona dacă sistemul a avut de suferit, relatează Reuters şi Ukrinform.

Kievul a acuzat anterior Moscova de orchestrarea unor atacuri cibernetice de mare anvergură în cadrul unui ‘război hibrid’ împotriva Ucrainei, ceea ce Rusia neagă.

Scopul atacului era să contamineze resursele de informaţii din Sistemul de interacţiune electronică a organelor executive, a declarat Consiliul de Securitate Naţională şi de Apărare al Ucrainei într-un comunicat.

‘Metodele şi mijloacele de efectuare a acestui atac cibernetic ne permit să-l asociem unuia dintre grupurile de hackeri spioni din Federaţia Rusă’, a afirmat Consiliul, fără a identifica grupul.

Este al doilea incident cibernetic semnalat de Ucraina săptămâna aceasta. Kievul a acuzat luni reţele de internet ruseşti anonime de atacuri asupra unor siteuri ucrainene din domeniul securităţii şi apărării.

Ucraina şi Rusia au relaţii tensionate în ultimii şapte ani, după anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova în martie 2014 şi ca urmare a sprijinului acordat de aceasta rebelilor separatişti din estul Ucrainei care luptă împotriva forţelor guvernamentale ucrainene în Donbas. Acest conflict declanşat în primăvara lui 2014 s-a soldat, conform recentelor estimări ale ONU, cu aproximativ 14.000 morţi, scrie Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here