Singurul portavion rus „Amiralul Kuznețov” este în stare critică. Oficialii militari din Rusia încearcă să-i găsească pe cei responsabili pentru asta, anunță Direcția principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei.

În prezent, portavionul se află în șantierul naval Murmansk, pentru lucrări de reparații, mai anunță gur.gov.ua. ”Amiral Kuzneţov” a fost lansat la apă în 1991.

Pentru a continua lucrările de reparație s-a decis transferul navei din docul inițial la una dintre danele șantierului naval, dar ulterior s-a dovedit că nava nu se poate deplasa singură.

Rușii au încercat să mute portavionul folosind remorchere. Acest lucru s-a dovedit imposibi din cauza stării sale critice.

Specialiștii în reparații navale au avertizat că starea ”Amiralului Kuznețov” nu permite deplasarea acestuia, deoarece se putea răsturna pe o parte având mari șanse să se scufunde.

Când echipele de scafandri militari au examinat carena navei, s-a constatat că structurile metalice de sub puntea a treia sunt ruginite și au fost expuse la coroziune semnificativă. Calele sunt complet umplute cu apă și noroi, ceea ce face imposibilă o examinare detaliată a navei din interior.

Serviciul de Informații ucrainean mai susține că, în conformitate cu datelor disponibile, nu există un interval de timp nici măcar aproximativ pentru finalizarea reparației portavionului ”Amiralul Kuznețov” și revenirea acestuia în funcțiune.

Oficialii militari ruși caută vinovații. Comandamentul flotei a impus sancțiuni de un miliard și jumătate de ruble conducerii uzinei, pentru nerespectarea termenelor de reparații și neîndeplinirea contractului. La rândul său, conducerea șantierului de reparații a publicat o scrisoare prin care se precizează că ei nu sunt de vină pentru aducerea navei în starea deplorabilă actuală. Ei consideră, ”cu un grad mare de probabilitate”, că militarii sunt vinovați, ei fiind cei care au supravegheat desfășurarea reparațiilor, mai dezvăluie sursa citată.

În luna decembrie 2022, un incendiu a izbucnit la bordul unicului portavion al Rusiei, ”Amiral Kuzneţov”, care este andocat în şantierul naval din Murmansk.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here