Rusia va apăra Belarus şi îl va ajuta dacă Uniunea Europeană va impune sancţiuni economice împotriva Minskului, după deturnarea unui avion Ryanair şi arestarea unui blogger disident, a declarat luni Dmitri Biricevski, directorul Departamentului Relaţii Economice din cadrul Ministerului de Externe rus, într-un interviu pentru RIA Novosti.

“Cred că ne vom proteja partenerul belarus şi ne vom ajuta aliatul. Iar ceea ce propun occidentalii împotriva Belarus suscită emoţii absolut negative”, a afirmat diplomatul rus, potrivit căruia “este necesar în primul rând să investigăm ceea ce s-a întâmplat şi apoi să ne gândim cum să reacţionăm, să nu facem declaraţii pripite”.

Mai multe ţări europene au impus restricţii privind accesul la aeroporturi şi spaţiul lor aerian companiilor din Belarus, după ce un avion de linie a fost deturnat la Minsk, iar forţele de securitate belaruse au arestat un opozant al preşedintelui Aleksandr Lukaşenko care se afla la bordul aparatului în 23 mai. Uniunea Europeană ia în calcul instituirea unor noi sancţiuni împotriva regimului de la Minsk.

Între timp, Svetlana Tihanovskaia, figură marcantă a opoziţiei belaruse din exil, a declarat luni că jurnalistul Roman Protasevici, arestat de regimul de la Minsk în urma deturnării avionului Ryanair, a fost bătut şi torturat în închisoarea unde este deţinut, relatează Reuters.

Un avocat căruia i s-a permis să se întâlnească cu Protasevici şi cu iubita acestuia, Sofia Sapega, de naţionalitate rusă, arestată şi ea în urma deturnării avionului, a spus că el se simte bine. “Dar este îndoielnic, pentru că sigur a fost bătut şi torturat”, a declarat Tihanovskaia într-o conferinţă de presă la Tallinn.

Tihanovskaia nu a oferit nicio dovadă în sprijinul afirmaţiilor sale, notează Reuters, însă şi părinţii lui Protasevici au declarat că în înregistrarea video difuzată de autorităţile belaruse fiul lor apare cu faţa tumefiată şi cu vizibile semne de tortură.

În acest context, unii observatori ruşi au declarat la postul de radio Eho Moskvî că la deţinuţii politici în Belarus au acces doar avocaţi aflaţi în serviciul regimului de la Minsk, scrie Agerpres.

Deturnarea unui zbor Ryanair de către Belarus, săptămâna trecută, este un act de ”piraterie de stat”, denunţă comisarul european Thierry Breton, după ce s-a întâlnit cu unii dintre pasagerii avionului în Lituania, relatează AFP.

”Este un incident inacceptabil. A avut loc o deturnare nu doar a unui avion UE cu pasageri europeni, ci o deturnare a valorilor europene, iar noi nu vom tolera acest lucru”, a declarat AFP comisarul european însărcinat cu Piaţa Internă.

Un avion Beoing al companiei iralndeze low-cost Ryaniar a fost obligat să aterizeze duminica cealaltă la Minsk, iar jurnalistul disident Roman Protasevici şi partenera sa rusoiacă Sofia Sapega, care se aflau la bord, au fost arestaţi de către autorităţile din Belarus, provocând un val de condamnări în lume.

UE a fost ”atacată prin acest act de piraterie de stat. Nu vom lăsa acest lucru nepedepsit”, a subliniat Thierry Breton.

Uniunea lucrează la elaborarea unor sancţiuni economice suplimentare vizând Belarusul, a anunţat el.

Svetlana Tihanovskaia, o reprezentantă a opoziţiei belaruse în exil, în Lituania, a discutat luni, într-o vizită în Estonia despre eventuale sancţiuni economice UE cu preşedinta estonă Kersti Kaljulaid, scrie news.ro.

Preşedintele belarus Alekandr ”Lukaşenko a condus Belarusul pe calea autodistrugerii, prin setea sa de putere şi de glorie personală”, a denunţat ea într-o conferinţă de presă comună cu Kersti Kaljulaid.

”Regimul său constituie de-acum o ameninţare la adresa securitţii regionale şi europene”, a insistat ea.

Svetlana Tihanovskaia şi Kersti Kaljulaid erau amândouă îmbrăcate în alb, într-un decor cu flori albe şi roşii, colorile fostului steag belarus, folosit în prezent de opoziţia belarusă.


Adjunctul Secretarului General al NATO, Mircea Geoană, a afirmat, luni, că aterizarea forţată de săptămâna trecută a avionului civil în Belarus poate fi introdusă în categoria “pirateriei la nivel de stat”, făcând apel totodată la eliberarea “imediată” a lui Roman Protasevici şi a Sofiei Sapega.

“Consiliul Nord-Atlantic a condamnat în termeni foarte puternici şi neechivoci aterizarea forţată a avionului Ryanair în Belarus săptămâna trecută. Această aterizare forţată a unui avion civil, cu pasageri civili, de către Belarus, a pus în pericol vieţile pasagerilor şi a echipajului. Acest act este inacceptabil şi violează în modul cel mai serios toate normele care guvernează aviaţia civilă. Acest gest poate fi introdus în categoria pirateriei la nivel de stat. Este un incident care ne arată modul în care regimul de la Minsk se opune principiilor şi drepturilor democratice fundamentale”, a declarat Mircea Geoană, la sediul Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est.

https://www.youtube.com/embed/IU7AByqcWpE

El adăugat că NATO este în favoarea unei anchete internaţionale în acest caz.

“Suntem, de asemenea, în măsură (…) să salutăm deciziile pe care Uniunea Europeană le-a adoptat cu privire la acest lucru. Uniunea Europeană are la dispoziţie instrumente diversificate, inclusiv de tipul sancţiunilor economice. NATO nu are acest tip de instrumente. Şi de aceea suntem în favoarea unei anchete internaţionale, care să aducă întreagă lumină şi transparenţă în jurul acestui incident”, a menţionat adjunctul Secretarului General al NATO.


Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO

Mircea Goană a făcut apel la eliberarea “imediată” a lui Roman Protasevici şi a Sofiei Sapega, dar şi a multor “prizonieri politici din Belarus”.

“De asemenea, facem un apel către autorităţile din Belarus să demonstreze respect deplin pentru drepturile şi libertăţile fundamentale, inclusiv dreptul la liberă exprimare, inclusiv la dreptul fundamental de a putea protesta paşnic pentru cauzele pe care cetăţenii din Belarus le îmbrăţişează. Este pentru poporul din Belarus să-şi aleagă calea şi drumul de urmat în viitor, iar toţi aliaţii NATO susţin şi susţinem un Belarus suveran şi independent. de aceea, din punct de vedere al limbajului folosit de NATO în comunicatul oficial al Consiliului Nord-Atlantic, această condamnare este neechivocă, fermă”, a declarat Geoană.

Un ziarist şi blogger belarus plecat din ţară, Roman Protasevici, în vârstă 26 de ani, fost redactor-şef al canalului de opoziţie Nexta de pe Telegram, a fost arestat, la Minsk, după ce avionul companiei Ryanair cu care călătorea de la Atena la Vilnius a fost obligat de autorităţile belaruse să aterizeze sub pretextul unei alerte cu bombă, în timp ce avionul se afla în spaţiul aerian al Belarusului.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here