Diplomatul de carieră Nicholas Burns, desemnat de preşedintele Joe Biden ambasador al SUA în China, a declarat miercuri – la audierea sa în Comisia de afaceri externe din Senat, care trebuie să confirme numirea sa la post – că ‘nu se poate avea încredere’ în Beijing în privinţa Taiwanului, şi a recomandat suplimentarea vânzărilor de arme insulei pentru ca aceasta să-şi poată consolida capacităţile de apărare, relatează France Presse.

El a denunţat recentele incursiuni chineze în zona de identificare a apărării aeriene taiwaneze (ADIZ), calificându-le drept ‘reprobabile’.

Evocând situaţia Taiwanului, Burns a afirmat: ‘Este cert că nu putem avea încredere în chinezi în această problemă’. ‘Responsabilitatea noastră este de a face din Taiwan un adversar puternic’, furnizându-i în continuare armament pentru a-şi consolida capacităţile de apărare, a adăugat el.

SUA recunosc din 1979 Republica Populară Chineză, dar Congresul american autorizează în paralel furnizarea de arme către Taiwan în scop de autoapărare.

Insula are propriul guvern de la victoria comuniştilor în partea continentală a Chinei în 1949, dar Beijingul consideră acest teritoriu drept una din provinciile sale şi ameninţă cu recurgerea la forţă în cazul în care insula şi-ar proclama oficial independenţa, notează AFP.

Preşedintele chinez Xi Jinping şi-a reafirmat totuşi recent dorinţa de a realiza o reunificare ‘paşnică’, aminteşte agenţia de presă citată.

Nicholas Burns, diplomat experimentat, a ocupat funcţii de responsabilitate sub mai multe administraţii, atât republicane, cât şi democrate.

Audiat în Comisia pentru afaceri externe din Senat, el a rostit cuvinte dure la adresa regimului chinez, pe care l-a acuzat de ‘agresiune împotriva Indiei, de-a lungul frontierei himalayene, împotriva Vietnamului, Filipinelor şi altor state riverane mării Chinei de Sud, împotriva Japoniei în Marea Chinei de Est’.

‘Beijingul a lansat o campanie de intimidare împotriva Australiei şi chiar recent împotriva Lituaniei’, care a acceptat deschiderea pe teritoriul său a unui birou de reprezentare a autorităţilor taiwaneze, a adăugat el.

‘Genocidul Republicii Populare Chineze în Xinjiang, violenţele sale în Tibet, reprimarea autonomiei şi a libertăţilor în Hong Kong şi hărţuirea Taiwanului sunt nedrepte şi trebuie să înceteze ‘, a pledat Nicholas Burns, subliniind că puterea Chinei nu trebuie supraestimată.

‘Nu trebuie să exagerăm atuurile lor şi nici să le subestimăm pe cele ale Statelor Unite’, a afirmat diplomatul american, menţionând că ‘ceea ce ne trebuie este să avem încredere în noi înşine’.

China are ‘foarte puţini prieteni’ şi nu are ‘aliaţi adevăraţi’, a concluzionat Nicholas Burns în timpul audierii sale, potrivit AFP, citat de Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here