Generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme din Statele Unite, a salutat joi curajul şi hotărârea soldaţilor ucraineni care continuă să împiedice avansarea forţelor ruse, la o săptămână de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, relatează AFP.

“Armata ucraineană se bate cu curaj şi o competenţă extraordinară împotriva forţelor ruse, vădit mai numeroase decât ea şi mult mai bine înarmate”, a declarat generalul Mark Milley, care îşi începe printr-o vizită la Bruxelles un turneu în Europa destinat să arate Rusiei “hotărârea” SUA de a-şi apăra aliaţii din cadrul NATO.

“Ucrainenii sunt mobili, desfăşoară o apărare foarte eficientă”, a spus el unui mic grup de jurnalişti aflaţi în avionul care îl ducea în Europa, subliniind că, spre deosebire de armata rusă, soldaţii ucraineni au avantajul că se află pe pământul lor.

Un alt avantaj este că ucrainenii sunt ochii şi urechile armatei ucrainene, ceea ce îi oferă cel mai bun serviciu de informaţii posibil, pentru că are “întreaga populaţie de partea sa”, a adăugat generalul Milley, vorbind pentru prima oară în public despre războiul din Ucraina.

După convorbiri la sediul NATO din Bruxelles, în special cu Secretarul General al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, generalul Milley urmează să efectueze o vizită la soldaţii americani şi din alte ţări aliate desfăşuraţi în Europa, în special în Germania, potrivit Agerpres.ro.

“Vreau să le spun că misiunea lor este esenţială pentru contribuţia noastră la NATO, dar şi că aceasta este direct legat de interesele naţionale ale SUA”, a spus el. “NATO trebuie să descurajeze orice agresiune teritorială suplimentară din partea Rusiei, în special împotriva ţărilor legate prin Articolul 5” al Tratatului de la Washington.

Articolul 5 din asa numita Carta NATO (Tratatul de la Washington) prevede că, în cazul în care o ţară este atacată, toate celelalte state membre îi vin în ajutor.

Generalul Milley a adăugat că doreşte să le spună soldaţilor americani că îşi asumă “o misiune extrem de importantă prin desfăşurarea rapidă, demonstrând hotărârea şi voinţa SUA”.

Stoltenberg a salutat, de asemenea, performanţele armatei ucrainene, care “se bate mult mai bine şi opune o rezistenţă mult mai mare decât se aşteptau majoritatea experţilor şi, cu siguranţă, Rusia”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here