Peste 2.000 de civili au fost ucişi şi sute de structuri au fost distruse, inclusiv instalaţii de transport, spitale, grădiniţe şi locuinţe, în timpul invaziei ruse din Ucraina, a informat miercuri Serviciul de Urgenţă ucrainean, citat de Reuters.

“În fiecare oră mor copii, femei şi membri ai forţele de apărare”, a anunţat serviciul citat, într-o declaraţie.

Pe de altă parte, primarul din Mariupol (sud), Vadim Boicenko, a anunţat că în oraş s-au înregistrat numeroase victime în ultimele 14 ore de atac fără încetare al forţelor ruse. Boicenko a acuzat forţele ruse că “împiedică activ evacuarea civililor”.

Edilul a mai spus că oraşul a rămas fără alimentarea cu apă.

Premierul britanic a acuzat miercuri Rusia că se face vinovată de “crimă de război” în Ucraina din cauza armelor utilizate împotriva civililor şi a lansat un apel către ONU să ceară “retragerea” trupelor ruse de pe teritoriul acestei ţări, relatează AFP şi Reuters.

“Ceea ce am văzut deja din partea regimului lui Vladimir Putin privind utilizarea muniţiilor lansate împotriva civililor nevinovaţi constituie, în opinia mea, o crimă de război”, a declarat Johnson într-o alocuţiune rostită în Parlament.

Parlamentarii britanici s-au ridicat în picioare pentru a-l ovaţiona pe ambasadorul ucrainean Vadim Pristaiko, prezent în Camera Comunelor.

Procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI) a anunţat luni deschiderea “cât mai rapid posibil” a unei anchete asupra situaţiei în Ucraina, vorbind despre “crime de război” şi “crime împotriva umanităţii”.

Amnesty International a denunţat în special utilizarea bombelor de fragmentare, interzise în 2010 de o convenţie internaţională, estimând că aceasta ar trebui să facă obiectul unei anchete pentru “crime de război”.

“Putin a făcut o gravă eroare de calcul în odiosul său atac împotriva unei naţiuni suverane”, a declarat Johnson.

“El a subestimat extraordinara forţă a sufletului poporului ucrainean, precum şi unitatea şi hotărârea lumii libere de a se opune barbariei sale”, a adăugat el.

Premierul britanic a chemat ţările membre ONU să condamne, în cursul votului Adunării Generale prevăzut pentru miercuri, invazia Rusiei în Ucraina şi “să ceară ca Putin să ordone întoarcerea tancurilor sale”. “Dacă, dimpotrivă, Putin îşi intensifică eforturile, vom continua să creştem presiunea economică”, a spus el.

Interpelat de opoziţie dacă ştie de ce Regatul Unit nu-l sancţionează pe miliardarul Roman Abramovici, proprietarul clubului de fotbal Chelsea, el a refuzat să comenteze un caz individual, dar a dat asigurări că Londra intenţionează “să continue să strângă menghina” asupra puterii ruse, notează AFP, preluata de Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here