Actualul razboi declansat in mod neprovocat si ilegal de Rusia in Ucraina, cu 150.000 morti in 10 luni, este al 2 lea genocid din ultimul secol declansat de Moscova asupra Ucrainei. Primul a fost Holodomor, foametea provocata intentionat de Stalin, in care au murit 1.000.000 de ucraineni. Televiziunea Romana (TVR) este in posesia unor marturii cutremuratoare ale etnicilor romani care au supravietuit exterminarii planificate de Stalin. Sunt acolo relatari despre scene infioratoare, precum consumarea unor starvuri de animale moarte si chiar elemente de canibalism.

Parlamentul European a calificat joi drept genocid foametea din Ucraina provocată de sovietici în urmă cu 90 de ani şi care a dus la moartea mai multor milioane de oameni, informează AFP.

Într-un text votat în cvasi-unanimitate (507 de voturi pentru, 12 contra şi 17 abţineri), eurodeputaţii reuniţi la Strasbourg apreciază că această foamete, denumită de ucraineni “Holodomor”, a fost comisă de “regimul sovietic cu intenţia de a distruge un grup de persoane, supunându-le în mod deliberat la condiţii de viaţă ce duceau în mod inevitabil la anihilarea lor fizică”.

“Crimele ruse actuale (comise) în Ucraina amintesc de trecut”, subliniază într-un comunicat Parlamentul European, care a înmânat miercuri, la Strasbourg, Premiul său Saharov pentru libertate de gândire poporului ucrainean care luptă împotriva invaziei ruse.

De asemenea, europarlamentarii îndeamnă “toate ţările şi organizaţiile” să recunoască drept genocid această foamete, în faţa unui “regim rus care manipulează memoria istorică pentru propria supravieţuire”.

Supranumită “grânarul Europei” pentru fertilitatea pământurilor sale de cernoziom, Ucraina a pierdut între patru şi opt milioane de locuitori în marea foamete din 1932-1933, pe fondul colectivizării terenurilor agricole, orchestrată potrivit istoricilor de Stalin, pentru a reprima orice aspiraţie naţionalistă şi secesionistă a acestei ţări, pe atunci republică sovietică.

Ucraina face de mai mulţi ani campanie pentru ca Holodomorul să fie recunoscut în mod oficial drept genocid, concept apărut după Al Doilea Război Mondial.

Rusia refuză în mod categoric o astfel de clasificare, pretextând că marea foamete care a fost în Uniunea Sovietică la începutul anilor 1930 nu a făcut doar victime ucrainene, ci şi în rândul ruşilor, kazahilor, germanilor de pe Volga şi altor popoare, toate acestea fiind insa provocate intentionat de sangerosul dictator de la Moscova, Stalin, cel care a ucis zeci de milioane de oameni nevinovati.

Mai multe state democratice au decis ca Holodomor a fost o forma de genocid a rusilor asupra ucrainenilor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here