NATO are responsabilitatea ”de a se asigura că războiul nu va escalada dincolo de Ucraina”, ”Putin trebuie să încheie acest război şi să participe la diplomaţie reală”, iar ”Rusia trebuie să înceteze să ameninţe cu războiul nuclear”, a afirmat Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, la Bruxelles, înainte de summitul extraordinar al alianţei, unde va participa şi preşedintele american Joe Biden. De asemenea, intrarea Ucrainei în NATO nu se află pe agenda summitului.

Stoltenberg a precizat că invazia Rusiei în Ucraina este brutală, iar suferinţa umană este îngrozitoare, transmite BBC.

”Suntem hotărâţi să facem tot ce putem pentru a sprijini Ucraina”, dar NATO are responsabilitatea ”de a se asigura că războiul nu va escalada dincolo de Ucraina, a adăugat el.

Membrii NATO se confruntă cu un mediu de securitate fundamental schimbat, în care guvernele autoritare sunt pregătite să folosească forţa, a mai subliniat şeful NATO.

”Aliaţii sunt uniţi în sprijinirea poporului curajos al Ucrainei”, a menţionat oficialul NATO.

”Putin trebuie să încheie acest război şi să participe la diplomaţie reală”, a mai spus el.

Intrarea Ucrainei în NATO nu se află pe agenda discutată în cadrul summitului, însă sporirea ajutorului pentru Ucraina va fi discutată, a continuat Stoltenberg.

”Mă aştept că vom aborda rolul Chinei în această criză”, spune Secretarul General al NATO.

“China a oferit Rusiei sprijin politic, inclusiv prin răspândirea ”minciunilor sfruntate şi dezinformare”, spune el.

”Rusia trebuie să înceteze să ameninţe cu războiul nuclear”, a afirmat şeful alianţei, răspunzând la o întrebare a reporterilor, potrivit BBC.

El spune că are un mesaj clar pentru Rusia – războiul nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie purtat niciodată.

Orice utilizare a armelor chimice de către Rusia ar fi cu totul inacceptabilă şi ar ”schimba complet natura conflictului” din Ucraina, a declarat, miercuri, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, înainte de summitul de joi al liderilor NATO de la Bruxelles, relatează CNN. De asemenea, şeful NATO a afirmat că statul chinez oferă sprijin politic Rusiei şi ”răspândeşte minciuni sfruntate şi dezinformare”, iar rolul Beijingului în invazia rusă din Ucraina va fi discutat în cadrul summitului.

Liderul NATO a avertizat că folosirea armelor chimice ar fi o ”încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi ar avea consecinţe de mare amploare”.

Stoltenberg a afirmat că statul chinez oferă sprijin politic Rusiei şi ”răspândeşte minciuni sfruntate şi dezinformare”, iar rolul Beijingului în invazia rusă din Ucraina va fi discutat în cadrul summitului de joi.

El a mai spus că Beijingul a contestat dreptul naţiunilor independente de a-şi alege propria cale, adăugând că alianţa este îngrijorată că statul chinez ar putea oferi ”sprijin material pentru invazia rusă”.

Stoltenberg a făcut apel la Belarus să pună capăt  ”complicităţii sale în invazia lui Putin” şi a avertizat că deciziile luate la summitul de joi vor avea ”implicaţii de mare anvergură”, scrie news.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here