Yvan Colonna, cel mai cunoscut militant pentru independenţa Corsicăi, condamnat la închisoare pe viaţă pentru asasinarea unui prefect francez, a murit luni seară în urma agresiunii suferite în detenţie, care a provocat manifestaţii violente pe insulă, relatează AFP.

‘Familia lui Yvan Colonna confirmă decesul acestuia în cursul serii la spitalul din Marsilia’, a declarat avocatul Patrice Spinosi pentru France Presse.

Militantul naţionalist avea 61 de ani şi se zbătea între viaţă şi moarte după ce fusese agresat violent la începutul lunii în închisoarea din Arles, unde executa o pedeapsă pentru participarea la asasinarea prefectului Claude Erignac în 1998 la Ajaccio (Corsica), în care Colonna a negat însă mereu că ar fi fost implicat.

La Arles, Colonna a fost victima ‘unei strangulări cu mâinile goale, apoi sufocării’ cu o pungă de plastic, din partea unui alt deţinut, Franck Elong Abé, un camerunez prezentat ca jihadist.

Această agresiune a provocat o explozie de furie, cu manifestaţii uneori violente, în toată Corsica, timp de aproape două săptămâni, sub cuvântul de ordine ‘statul francez asasin’, şi apeluri ca deţinuţii naţionalişti corsicani să fie transferaţi din Franţa continentală pe insulă, mai aproape de familiile lor.

Tensiunile au culminat în ziua de duminică, 13 martie, la Bastia, cu o manifestaţie soldată cu 102 răniţi, dintre care 77 de partea forţelor de ordine.

Furia a fost motivată mai ales de faptul că agresiunea împotriva lui Yvan Colonna durase aproape opt minute, sub “ochii” camerelor de supraveghere din sala de sport, fără ca vreun gardian să intervină. Cel care i-a alertat pe gardieni a fost chiar agresorul, care a explicat că lui Colonna ‘i se făcuse rău’.

Calmul a revenit în cele din urmă în Corsica săptămâna trecută, după o vizită de trei zile a ministrului de interne Gerard Darmanin, în care acesta a promis discuţii cu aleşii corsicani şi cu activişti, ce ar putea conduce până la o eventuală autonomie a insulei.

Procesul de negociere cu privire la autonomia Corsicăi va începe în aprilie şi ar urma să se încheie la finalul anului, scrie Agerpres.

Zilele trecute, Guvernul francez a declarat ca e hotărât să lanseze “o discuţie fără precedent în probleme instituţionale”, a declarat ministrul de interne Darmanin pentru Corse Matin.

Oficialul de la Paris a adăugat că este “pregătit să meargă chiar până la autonomie”.

Afirmaţiile ministrului francez vin după protestele care au avut loc în Corsica weekendul trecut şi care au reaprins vechi tensiuni dintre insulă şi Paris. Darmanin a mai spus că încă nu s-a stabilit ce anume ar presupune un statut de autonomie, fiind necesare discuţii în acest sens, mai scriu sursele citate de Agerpres.

El a menţionat însă că reglementarea statutului insulei va reprezenta o prioritate într-un potenţial al doilea mandat pentru preşedintele Emmanuel Macron, care conduce în sondajele de opinie înaintea alegerilor prezidenţiale de luna viitoare din Franţa.

Acum 2 saptamani, protestatari din oraşul Bastia din nordul Corsicăi au atacat clădiri ale unor instituţii publice şi au aruncat proiectile în poliţişti, în urma unei agresiuni comise pe 2 martie în închisoare asupra separatistului Yvan Colonna, încarcerat pentru participare la asasinarea prefectului corsican Claude Erignac, în anul 1998.

Potrivit procuraturii din oraş, 67 de persoane au fost rănite în aceste violenţe, între care 44 de membri ai forţelor de ordine.

Intre timp, Colonna a decedat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here