Ismail Haniyeh a fost ales pentru un al doilea mandat la şefia Hamas, gruparea islamistă palestiniană care controlează Fâşia Gaza, au declarat duminică pentru Reuters două oficialităţi palestiniene.

“Fratele Ismail Haniyeh a fost reales ca şef al biroului politic al mişcării pentru a doua oară”, a declarat o oficialitate palestiniană pentru agenţia de presă britanică.

Mandatul lui Haniyeh este de patru ani.

Haniyeh, care conduce gruparea din 2017, a controlat activităţile politice ale Hamas de-a lungul mai multor confruntări armate cu Israelul – inclusiv un conflict de 11 zile în mai, soldat cu peste 250 de morţi în Gaza şi 13 în Israel.

El a fost mâna dreaptă a fondatorului Hamas, şeicul Ahmed Yassin din Gaza, înainte de asasinarea în 2004 a predicatorului, ţintuit într-un scaun cu rotile.

Haniyeh, în vârstă de 58 de ani, a supervizat intrarea Hamas în politică în 2006, când gruparea a câştigat în mod surprinzător alegerile legislative palestiniene, învingând Fatah, partid divizat condus de preşedintele Mahmoud Abbas.

Şeful Hamas a devenit premier pentru scurt timp după victoria din ianuarie 2006, însă gruparea – considerată organizaţie teroristă de către SUA, Israel şi Uniunea Europeană – a fost evitată de către comunitatea internaţională, scrie Agerpres.

Armata egipteana continua lupta dura cu fundamentalistii ce alimenteaza Fasia Gaza.

Optzeci şi nouă de jihadişti din cadrul grupării jihadiste Statul Islamic (SI) au fost ucişi în operaţiuni ale armatei în Peninsula Sinai, în estul Egiptului, a anunţat duminică un purtător de cuvânt militar, fără să precizeze când au fost ucişi aceşti extremişti, relatează AFP.

Opt militari egipteni au fost ”ucişi sau răniţi”, precizează într-un comunicat purtătorul de cuvânt al armatei.

”În cadrul eforturilor de urmărire şi învingere a elementelor teroriste (…), armata a reuşit de curând (…) să ucidă 89 de jihadişti periculoşi (…) în nordul Sinaiului”, anunţă el, fără să precizeze datele exacte ale operaţiunilor care au condus la eliminarea jihadiştilor.

Armata anunţă, de asemenea, că a distrus 404 dispozitive explozive improvizate (IED), patru centuri explozive şi 13 tuneluri folosite de către jihadişti în Sinaiul de Nord pentru a se infiltra pe teritoriul egiptean din Fâşia Gaza, o enclavă palestiniană vecină.

Cairo acuză de ani de zile mişcarea islamistă palestiniană Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, de faptul că procură armament unor grupări islamiste din Sinaiul de Nord, prin intermediul unor tuneluri care trec pe sub frontieră.

Imagini macabre, în care apar cadavre prezentate ca fiind ale jihadiştilor ucişi, au fost publicate împreună cu acest comunicat şi imagini cu armament confiscat.

Forţele egiptene depun eforturi, de ani de zile, să pună capăt prezenţei unor grupări extremiste în nordul Peninsulei Sinai, dar în principal prezenţei  aripii locale a SI.

Atacuri s-au multiplicat după destituirea în 2013, de către armată, a fostului preşedinte islamist egiptean Mohamed Morsi.

Armata desfăşoară, începând din februarie 2018, o operaţiune de anvergură împotriva jihadiştilor, în principal în nordul Sinaiului şi în deşertul din vest.

Aproximativ 1.060 de jihadişti şi zeci de membri ai forţelor de securitate au fost ucişi în Sinai, potrivit unor date oficiale.

Însă niciun bilanţ din surse independente nu este disponibil, iar jurnaliştii nu au acces în Sinaiul de Nord, scrie news.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here