Investiţii din SUA, în valoare de 152 de milioane de dolari, vor fi destinate unor lucrări de modernizare a infrastructurii Bazei Aeriene de la Câmpia Turzii. Proiectul de dezvoltare va permite bazei aeriene să susţină avioane grele de transport, să găzduiască avioane de vânătoare şi personalul desfăşurat, scrie saptamanalul MApN Observatorul militar.

Potrivit US Air Force, investiţiile vor contribui la stabilirea unei prezenţe durabile a forţelor americane în România. Câmpia Turzii este o locaţie strategică-cheie, care necesită o infrastructură modernă pentru a sprijini misiunile de mobilitate aeriană, pentru a găzdui active ale US Air Force şi pentru a putea răspunde rapid la orice problemă de securitate din regiune, se arată într-un comunicat al Forţelor Aeriene ale SUA. Investiţia, care sprijină Iniţiativa Europeană de Descurajare (European Deterrence Initiative – EDI) şi care este implementată de Comandamentul Forţelor Americane în Europa (EUCOM), este de aşteptat să sporească securitatea pe continent şi să crească capacitatea de reacţie şi disponibilitatea forţelor aeriene americane şi a forţelor statelor membre NATO din regiune.

„Programul EDI include construcţia infrastructurii aeroportului şi facilităţilor de sprijin necesare susţinerii operaţiilor de luptă şi misiunilor de supraveghere ale Forţelor Aeriene, sporind, în acelaşi timp, capacităţile logistice în zonă”, a declarat căpitanul Scott RAYMOND, din cadrul Direcţiei Logistice a EUCOM.

Partenerii americani intenţionează să cheltuiască, în cursul acestui an, 130 de milioane de dolari pentru optimizarea misiunilor de la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii. Forţele Aeriene ale SUA vor investi aproape 30 de milioane de dolari în modernizarea pistei (pentru a putea permite aterizarea şi decolarea de avioane de transport C-5 Galaxy şi C-17 Globemaster), în spaţii de garare pentru avioanele de luptă şi într-un drum de acces către un nou depozit de muniţii.

În plus, 32 de milioane de dolari vor fi cheltuiţi pentru construirea unui nou depozit de combustibil şi alte 68 de milioane vor fi alocate pentru depozite de materiale folosite în sprijinul operaţiilor aeriene. US Air Force a mai acordat contracte în valoare de 14,3 milioane de dolari pentru lucrări de modernizare a infrastructurii, care au inclus sisteme noi de iluminat, sisteme electrice sau extinderea capacităţii de stocare a combustibilului.

EUCOM şi-a intensificat misiunile în România de-a lungul anilor, dar majoritatea eforturilor sale s-au concentrat asupra Bazei Aeriene de la Mihail Kogălniceanu, care este folosită în principal de Forţele Terestre americane din Europa. Însă Pentagonul a mărit treptat cheltuielile pentru Câmpia Turzii.

Anul trecut, US Air Force Europe a trimis drone MQ-9 Reaper, staţionate în Polonia, pentru o rotaţie temporară acolo, aducându-le mai aproape de Marea Neagră, unde activitatea militară rusă s-a intensificat constant în urma anexării ilegale a Peninsulei Crimeea.

Prezenţa partenerilor americani pe teritoriul României reprezintă o oportunitate de dezvoltare, testare şi evaluare a capacităţii de luptă, activităţile desfăşurate în comun fiind un element-cheie în creşterea nivelului de interoperabilitate dintre cele două părţi. Colaborarea dintre Statele Unite ale Americii şi România contribuie la consolidarea capacităţii de apărare colectivă şi la creşterea securităţii regionale, scrie Observatorul militar.

https://www.youtube.com/watch?v=ev9WE368rew

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here