Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat marţi blocarea procedurii de certificare a gazoductului Nord Stream 2, ca răspuns la decizia de luni a preşedintelui rus Vladimir Putin de a recunoaşte independenţa regiunilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, transmite EFE.

”Nu poate exista certificare” a acestei infrastructuri, a declarat Scholz, dând asigurări că ”situaţia s-a schimbat” după recunoaşterea de către Moscova a independenţei autoproclamatelor republici proruse din regiunea Donbas, în estul Ucrainei. ”Fără această certificare, Nord Stream 2 nu poate intra în funcţiune”, a insistat Scholz, într-o conferinţă de presă comună cu premierul irlandez Michael Martin, aflat în vizită la Berlin. Scholz a mai adăugat că dosarul Nord Stream 2 ”va fi reexaminat” de guvernul german.

Scholz a mai spus că guvernul german şi partenerii din Uniunea Europeană vor anunţa ”într-o manieră coordonată” în cursul zilei de marţi sancţiunile pe care le vor impune Rusiei pentru ceea ce el a numit ”o ruptură” a Rusiei de acordurile internaţionale semnate de Moscova în ultimele decenii.

El a pledat totodată pentru depunerea de eforturi diplomatice între occidentali şi ruşi ”pentru a evita o catastrofă”. ”Este important, în afara unor prime sancţiuni, să se evite o nouă escaladă şi deci o catastrofă. (…) Este obiectivul tuturor eforturilor noastre diplomatice”, a adăugat Scholz, subliniind că, ”la 80 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, un război ameninţă Europa de Est”, potrivit AFP. ”Nu vom accepta recunoaşterea regiunilor separatiste ucrainene”, a insistat cancelarul german, citat de Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here