Fostul secretar de stat american Hillary Clinton l-a ironizat marţi pe preşedintele rus Vladimir Putin cu privire la extinderea NATO, spunând: “Păcat, Vladimir. Tu ai atras-o asupra ta”, relatează Reuters.
Revenind la Departamentul de Stat pentru dezvăluirea portretului său oficial, Hillary Clinton s-a folosit, de asemenea, de ocazie pentru a-şi arăta dezgustul faţă de politicile fostului preşedinte republican Donald Trump, care a învins-o în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Former Secretary of State Hillary Rodham Clinton reacts as her portrait is unveiled, during a ceremony, Tuesday, Sept. 26, 2023, at the State Department in Washington. (AP Photo/Jacquelyn Martin)

Ea a sugerat că ar fi putut exista întrebări cu privire la capacitatea SUA de a aduna sprijin pentru Ucraina pentru a rezista invaziei ruse din 2022 din cauza moştenirii lui Trump de înstrăinare a aliaţilor.

“Oamenii s-ar fi putut îndoi de asta pentru că am ars atât de multe poduri cu aliaţii şi prietenii noştri”, le-a spus ea unor actuali şi foşti oficiali în Benjamin Franklin State Dining Room a Departamentului de Stat.

“Restabilirea unei politici externe care aduce oameni aproape de noi, şi nu îi îndepărtează, ar fi fost considerată extrem de dificilă. Şi într-adevăr a fost, dar s-a realizat”, a adăugat ea, mulţumindu-i secretarului de stat Antony Blinken pentru că “a ajutat la restabilirea poziţiei Americii”.

Clinton a spus că preşedintele democrat Joe Biden a urmat multe dintre priorităţile administraţiei Obama, în care ea a fost şefa diplomaţiei şi el a fost vicepreşedinte al lui Barack Obama.

“Apărând democraţia în Ucraina, extinzând NATO – ca o paranteză: Păcat, Vladimir. Tu ai atras-o asupra ta”, a spus ea, provocând râsete şi aplauze, scrie Agerpres.

“Am spus întotdeauna: oamenii nu sunt forţaţi să adere la NATO. Oamenii aleg şi vor să adere la NATO”, a adăugat ea.

Clinton a descris ceea ce ea consideră a fi priorităţile comune ale lui Biden şi Obama: “extinderea NATO, înfruntarea agresiunii ruseşti şi gestionarea provocărilor din partea Chinei”.

Kremlinul a ripostat miercuri la adresa fostului secretar de stat al SUA, în urma remarcii la adresa lui Putin.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova îşi aminteşte de gafa din 2009, când un buton simbolic conceput pentru a marca o “resetare” a relaţiilor dintre SUA şi Rusia a fost etichetat în schimb drept “supraîncărcare” în limba rusă
.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here