Uniunea Europeană trebuie să învețe lecțiile sfârșitului brusc al misiunii conduse de SUA în Afganistan și să dobândească „voința politică” de a-și construi propria forță militară pentru viitoarele crize, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de BBC, The Guardian și Euronews.

În discursul său anual privind starea UE în Parlamentul European de la Strasbourg, Von der Leyen, fost ministru german al apărării, a declarat că retragerea misiunii conduse de SUA în Afganistan și prăbușirea ulterioară a administrației președintelui Ashraf Ghani au ridicat întrebări îngrijorătoare.

„În ultimele săptămâni, au avut loc numeroase discuții despre forțele expediționare. De ce tip și de câte avem nevoie: grupuri de luptă sau forțe de intrare în UE ”, a spus Von der Leyen. „Fără îndoială, face parte din dezbatere – și cred că va face parte și din soluție”, a adăugat ea.

Ea a spus însă că există o problemă mai „fundamentală” în capitalele UE. „Puteți avea cele mai avansate forțe din lume – dar dacă nu sunteți niciodată pregătiți să le folosiți – de ce folos? Ceea ce ne-a reținut până acum nu este doar o lipsă de capacitate – este lipsa de voință politică. Și dacă dezvoltăm această voință politică, putem face multe la nivelul UE”, a afirmat șefa Comisiei Europene.

Lipsa investițiilor în apărare din partea guvernelor UE și îngrijorarea cu privire la riscul de a submina NATO, deținută în special de statele membre de est ale UE, au fost printre principalele obstacole în calea înființării unei forțe militare europene unite. Cheltuielile administrației publice în cele 27 de state membre ale UE pentru apărare s-au ridicat la 1,2% din PIB în 2019, comparativ cu 3,4% în SUA.

Von der Leyen a declarat că lucrează cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la emiterea unei „noi declarații” privind relațiile UE-NATO până la sfârșitul anului. Șase state membre ale UE nu fac parte din alianța militară – Austria, Cipru, Finlanda, Irlanda, Malta și Suedia.

Președintele Comisiei Europene a spus că vor exista crize în care propria forță militară a UE ar trebui să funcționeze independent atât de ONU, cât și de NATO. „La sol, soldații noștri lucrează cot la cot cu ofițeri de poliție, avocați și medici, cu lucrători umanitari și apărători ai drepturilor omului, cu profesori și ingineri”, a explicat ea.

Ideea apărării comune, atacată de unii critici ai UE ca dovadă a construirii națiunii, are o istorie lungă și tulburată.

Două grupuri de luptă ale UE de 1.500 de soldați, care ar trebui să fie ocupate pe bază de rotație de către statele membre, au fost înființate în 2007, dar nu au fost niciodată dislocate, parțial din cauza faptului că au fost subminate.

Dincolo de dobândirea voinței și capacității de a forma o armată UE, Von der Leyen a spus că serviciile de informații ale UE și alte agenții trebuie să împărtășească informații. De asemenea, ea a sugerat că, pentru a construi sectorul de apărare al UE și pentru a se asigura că echipamentele utilizate de armatele europene sunt „interoperabile”, se poate renunța la TVA la achizițiile de la comercianții locali de arme.

Un summit al liderilor dedicat apărării europene va fi convocat de Von der Leyen și de președintele francez, Emmanuel Macron, în prima jumătate a anului viitor, când Franța deține președinția continuă a UE. „Este timpul ca Europa să treacă la nivelul următor”, a spus liderul executivului european

Actualul ministru al apărării al Germaniei, Annegret Kramp-Karrenbauer, a spus: „Ursula Von der Leyen are dreptate […] O adevărată apărare a UE depinde de voința politică a statelor membre. De aceea, Germania și Franța trebuie să conducă”.

Președintele comisiei a eliminat, de asemenea, criticile privind lansarea de vaccinuri în UE, care inițial apăruseră lent în comparație cu cea din SUA, Marea Britanie și Israel.

„Mai mult de 70% dintre adulții din UE sunt complet vaccinați. Am fost singurii care au împărțit jumătate din producția noastră de vaccin cu restul lumii. Am livrat peste 700 de milioane de doze cetățenilor europeni și am livrat peste 700 de milioane de doze în restul lumii, în peste 130 de țări, scrie g4media.ro. Suntem singura regiune din lume care realizează acest lucru”, a mai afirmat Ursula von der Leyen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here