În timpul recentei sale vizite în Irak, în vederea participării la un summit regional dedicat în principal luptei împotriva terorismului, președintele francez s-a străduit să se impună ca un jucător de frunte în regiune, pe fondul dezangajării Statelor Unite, comentează Courrier International, citat de Rador.

Franța încearcă să se impună în Orientul Mijlociu, din Irak, după ce nu a reușit să facă acest lucru din Liban, a rezumat site-ul irakian Al-Alam Al-Jadid, opinând că Parisul ar dori să arate că Hexagonul, și mai larg Uniunea Europeană, ar putea fi o alternativă la Statele Unite în zonă.

Într-o conversație cu secretarul de stat american, Antony Blinken, ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a subliniat că țările lumii ar trebui să trateze cu noul guvern al Afganistanului, iar Washingtonul să colaboreze pe plan internațional, întrucât retragerea pripită a SUA ar putea permite grupurilor teroriste să se regrupeze și să revină mai puternice, consemnează The Guardian.

În calitate de vecină a Afganistanului, China analizează în ce măsură vidul de securitate lăsat de SUA ar reprezenta o potențială amenințare – sau o oportunitate – pentru Beijing, punând accent pe modul în care problema Afganistanului ar putea juca un rol în relația bilaterală SUA-China, adaugă ziarul britanic.

Aliații Americii din regiunea Indo-Pacific își păstrează încrederea în Joe Biden, în ciuda plecării din Afganistan, titrează Financial Times. Aliații SUA din Asia au făcut o distincție între retragerea haotică a SUA din Afganistan și angajamentul Washingtonului față de partenerii săi din regiune, respingând afirmațiile potrivit cărora retragerea ar fi subminat încrederea în disponibilitatea Americii de a-și apăra prietenii, detaliază Financial Times.

Totuși, în unele țări, retragerea din Afganistan a inflamat diviziunile politice, în Taiwan politicienii din opoziție catalogând SUA ca pe un aliat nesigur.

Japonia, care găzduiește cel mai mare contingent de forțe militare americane din regiune, consideră că dorința administrației Biden de a coopera pentru securizarea zonei Indo-Pacific și extinderea rolului Quad, un grup de dialog strategic între SUA, Japonia, India și Australia, arată că alianța este solidă, continuă ziarul britanic.

În Australia, atât guvernul, cât și opoziția și-au intensificat angajamentul față de alianța americană, menționează Financial Times, dar în Coreea de Sud, evenimentele din Afganistan au intensificat apelurile unor politicieni ai partidului de guvernământ pentru a spori independența militară a țării. Alianța Coreea de Sud – SUA se află într-un moment de tranziție și vor fi necesare multe schimbări pentru a menține puterea și eficacitatea acesteia în viitor, conchide The Diplomat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here