O temă de interes pe agenda externă a Uniunii Europene sunt Balcanii de Vest. De la Atena, ministrul grec de Externe, Nikos Dendias, a participat, împreună cu reprezentantul special al UE, Miroslav Lajčák, la teleconferința organizată de Grecia și România cu privire la perspectiva europeană a Balcanilor de Vest, la care au luat parte miniștrii de externe ai statelor membre ale UE și omologii lor din Albania și Macedonia de Nord, informează ziarul grec Proto Thema, citat de Rador.

Nu este puţin lucru pentru unele dintre cele mai sărace și mai chinuite țări din Europa să se alăture unei familii bogate precum UE – care, printre altele, le-ar putea oferi atât stabilitate politică, cât și resurse valoroase, crede To Vima.

Îndepărtarea perspectivei de integrare a țărilor din regiune în Europa unită provoacă frustrări în societate şi în clasa politică, în timp ce deschide calea pentru Moscova și Beijing, atenționează To Vima. Țări precum Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia sunt din ce în ce mai dependente de China, care le acordă cu generozitate împrumuturi pentru infrastructură, scrie Frankfurter Rundschau, într-un articol intitulat „China îşi întinde mâna asupra Balcanilor de Vest”.

Partea negativă a acestor investiții este că țările din regiune se afundă în datorii, sporind astfel dependența lor de Beijing, explică ziarul german, opinând că, dacă UE şi-ar spori investițiile în infrastructura din Balcanii de Vest, acest fapt ar putea pună frână proiectelor chineze.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here