Extremismul de dreapta este în creştere în Germania, potrivit raportului anual de informaţii prezentat marţi, la Berlin, de ministrul german de interne, Nancy Faeser, şi de şeful serviciilor de informaţii interne, Thomas Haldenwang, transmite DPA.

Conform raportului, numărul de persoane clasificate ca aparţinând spectrului extremismului de dreapta a crescut cu aproximativ 14,5%, până la 38.800 în 2022 comparativ cu anul precedent.

Unul dintre motivele creşterii abrupte este că serviciul de informaţii include membri ai partidului de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) pentru prima dată.

Partidul a fost clasificat drept suspectat de extremism de dreapta de către serviciul de informaţii interne, ceea ce a fost confirmat de un tribunal din Köln. Partidul a făcut recurs.

“Cu toate acestea, având în vedere eterogenitatea ce continuă să existe în cadrul partidului în ceea ce priveşte conţinutul, nu toţi membrii partidului pot fi văzuţi ca susţinători ai curentelor extremiste”, adaugă raportul.

Serviciul de informaţii estimează că 10.200 de membri ai AfD şi ai aripii sale de tineret, Junge Alternative, pot fi consideraţi ca parte a mişcării extremiste.

“Observăm că limitele în cadrul categoriilor devin neclare şi se formează scene amestecate”, a spus Haldenwang, de la serviciul de informaţii. El a adăugat că ameninţarea din partea terorismului islamist rămâne ridicată.

Ministrul de interne a declarat că cel mai mare pericol pentru democraţie continuă să fie extremismul de dreapta.

Potrivit serviciului de informaţii, potenţialul extremismului de stânga a crescut cu 5,2%, la 36.500 de persoane anul trecut. Peste un sfert dintre extremiştii de stânga sunt consideraţi a fi orientaţi spre violenţă.

Comparativ, 14,5% din cei aproximativ 38.800 de extremişti de dreapta care sunt orientaţi spre violenţă.

Raportul conţine de asemenea un avertisment urgent despre China. Serviciul de informaţii consideră în prezent Republica Populară a fi “cea mai mare ameninţare în ceea ce priveşte spionajul economic şi ştiinţific, precum şi investiţiile străine directe în Germania”.

China ajunge din ce în ce mai mult în centrul atenţiei serviciului din cauza încercărilor de a obţine informaţii secrete de la companii, politicieni, ştiinţă şi armată.

În legătură cu China, comisia de control parlamentară a camerei inferioare a parlamentului german, Bundestag, a cerut reguli mai stricte în luna mai pentru angajarea membrilor serviciului public cu cunoştinţe sensibile de securitate în afara ţării, scrie Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here