Comentariile preşedintelui american Joe Biden la adresa omologului său rus Vladimir Putin, în care l-a calificat drept “ucigaş” sunt “inacceptabile” şi “neadecvate” pentru un şef de stat, a declarat vineri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, citat de Reuters şi AFP.

Într-un interviu pentru postul de televiziune ABC News difuzat miercuri, Biden a răspuns:”Da, cred”, când a fost întrebat dacă el crede că Putin este un “ucigaş” (“killer”), afirmaţie ce a făcut ca relaţiile diplomatice dintre SUA şi Rusia, deja la un nivel scăzut, să coboare la un nou minimum. ‘Cine zice ăla este’, a reacţionat ironic a doua zi Putin, adăugând că “vedem întotdeauna în celălalt propriile noastre caracteristici”. Preşedintele rus i-a urat – ‘fără niciun fel de ironie, fără glumă’ – “multă sănătate” lui Joe Biden, în vârstă de 78 de ani.

“Declaraţiile lui Biden la adresa lui Putin nu sunt adecvate pentru un şef de stat. Acestea nu sunt declaraţii acceptabile”, a afirmat Erdogan într-o întâlnire cu presa la Istanbul.

În schimb, “Putin a răspuns cu multă, multă inteligenţă şi clasă”, a apreciat preşedintele turc, care nu îşi ascunde admiraţia pentru “prietenul” său de la Kremlin, de care s-a apropiat considerabil din 2016.

În pofida intereselor divergente în mai multe dosare şi a unor episoade de tensiune între Moscova şi Ankara, Erdogan şi Putin şi-au consolidat cooperarea din 2016, întâlnindu-se sau vorbind telefonic cu regularitate.

Semn al acestei apropieri, Ankara a achiziţionat sisteme de rachete ruseşti S-400, atrăgându-şi nemulţumirea aliaţilor săi din NATO.

În paralel, preşedintele turc s-a distanţat de ţările occidentale, care îl acuză de derivă autoritaristă. Erdogan nu a vorbit încă cu Joe Biden de la sosirea acestuia la Casa Albă în ianuarie.

În acelaşi timp, preşedintele turc a declarat că va purta discuţii asupra problemelor dintre Turcia şi Uniunea Europeană şi evoluţiile din Mediterana orientală cu şefii blocului comunitar într-o videoconferinţă mai târziu în cursul zilei de vineri, înaintea summitului UE de săptămâna viitoare, unde liderii statelor membre vor analiza relaţiile cu Ankara.

Reuters a relatat joi că Uniunea Europeană a îngheţat planul de a înscrie pe lista sa neagră mai mulţi responsabili ai Turkish Petroleum Corporation (TPAO), companie de stat, semn clar că ofensiva diplomatică a Ankarei din acest an dă roade după luni de tensiuni cu UE.

Exprimându-se în faţa jurnaliştilor la Istanbul, Erdogan a spus că în cadrul videoconferinţe doreşte să discute, de asemenea, despre aşteptările Turciei de la blocul comunitar ca aliat al NATO, inclusiv cererile Ankarei pentru ca turcii să poată călători fără vize în UE, actualizarea uniunii vamale şi tema sancţiunilor UE, cu care blocul comunitar ameninţase Turcia la ultimul său summit din decembrie, scrie Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here