Presa internațională acordă spații largi summitului online Biden-Putin. Corriere della Sera reamintește că videoconferința survine într-un moment când relațiile dintre SUA și Rusia au atins un nivel scăzut fără precedent, în special din cauza Ucrainei. Președintele ucrainean, Volodymyr Zelenski, vrea ca țara sa să intre în NATO, o ipoteză pur și simplu inacceptabilă pentru Putin. Liderul rus vine la discuții după ce a masat 175.000 de soldați la granița cu Ucraina; Biden, în schimb, are susținerea celor patru mari țări europene, precizează Corriere della Sera.

Washington Post notează la rândul său că oficialii ucraineni nu au așteptări prea mari legate de discuțiile Biden-Putin, dar speră ca președintele american să își declare sprijinul față de Ucraina.
Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, și-a exprimat speranța că „Putin va auzi semnale clare de la președintele Biden cu privire la ceea ce vor face partenerii Ucrainei dacă Putin va lansa o operațiune militară împotriva țării noastre”, scrie cotidianul american.
Publicația ucraineană Korrespondent citează o declarație a ministrului apărării de la Kiev, Oleksi Reznikov, potrivit căreia, în cazul unei invazii ruse a Ucrainei, va avea loc un „masacru sângeros”, însă a subliniat că partea ucraineană are nevoie doar de arme din străinătate, nu și de militari.

După încheierea convorbirilor, comunicatul de presă al Casei Albe arată că „Președintele Biden a exprimat îngrijorarea profundă a Statelor Unite și a aliaților europeni cu privire la escaladarea forțelor militare ale Rusiei din jurul Ucrainei și a clarificat că SUA și aliații noștri vor răspunde cu măsuri economice și de altă natură în cazul unei escalade militare”, relatează New York Times. „Președintele Biden și-a reiterat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și a cerut detensionare și revenirea la diplomație”.

Întâlnirea virtuală cu Putin a fost un test crucial pentru Joe Biden, deoarece a încercat să protejeze Ucraina, un aliat democratic a cărui securitate oficialii americani au promis că o vor apăra și vor preveni o criză majoră de securitate europeană, avertizează cotidianul new-yorkez. „Dar opțiunile omnului Biden sunt limitate”, reamintește Le Monde. „Liderul de la Casa Albă nu dorește să trimită trupe americane în luptă în numele Ucrainei”.

Principala amenințare americană: o invazie ar putea declanșa separarea Rusiei de sistemul financiar internațional, o măsură drastică, rezervată cazurilor extreme. Cu toate acestea, nu este clar dacă astfel de avertismente îl vor descuraja pe președintele rus, care a rezistat ani de zile cu sancțiuni occidentale pentru actele de agresiune trecute, inclusiv anexarea Peninsulei Crimeea, conchide cotidianul francez, scrie rador.ro.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here