Statele Unite, pe lângă sancţiunile economice, sunt pregătite să-şi sporească prezenţa militară în Europa de Est dacă Rusia atacă Ucraina, a declarat luni un înalt oficial de la Casa Albă, relatează AFP.

”Dacă Putin face o mutare, ar exista o cerere crescută din partea aliaţilor noştri” din Europa de Est pentru ”mai multe trupe, capacităţi şi exerciţii” şi ”Statele Unite ar răspunde favorabil”, a indicat sursa citată, în ajunul unei întrevederi mult aşteptate între preşedintele american Joe Biden şi omologul său rus Vladimir Putin.

Oficialul a precizat însă că o ripostă militară americană directă, în cazul unui atac împotriva Ucrainei, nu este luată în considerare în prezent.

”Statele Unite nu caută să se afle într-o poziţie în care utilizarea directă a forţelor americane ar fi în centrul gândirii noastre”, a precizat sursa citată.

Washingtonul intenţionează să acorde prioritate, în cazul unei invazii a Ucrainei, ”unei combinaţii” de mai multe elemente: ”sprijin pentru armata ucraineană”, ”sancţiuni economice puternice” şi ”o creştere substanţială a sprijinului şi a capacităţilor pe lângă aliaţii noştri în cadrul NATO”.

Kremlinul a declarat luni că nu se aşteaptă la cine ştie ce ‘progrese’ în urma întrevederii online între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Joe Biden, prevăzută să aibă loc marţi, într-un moment de vârf al tensiunilor între Moscova şi Washington, notează France Presse şi Interfax.

În cadrul discuţiei de marţi, preşedintele Joe Biden îl va avertiza pe Vladimir Putin în privinţa unor consecinţe economice grave dacă Rusia va ataca Ucraina, a declarat luni un înalt oficial al administraţiei americane, citat de Reuters si preluat de Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here