Statele Uniunii Europene au cheltuit aproape 200 de miliarde de euro pentru apărare în 2020, cea mai mare valoare începând din 2006, dar investiţiile comune ale lor în acest domeniu au scăzut, indică Agenţia Europeană pentru Apărare (EDA), într-un raport publicat luni, transmite Reuters.

Potrivit EDA, care ajută guvernele ţărilor membre să-şi dezvolte capacităţile militare, cheltuielile totale de apărare ale statelor UE cu excepţia Danemarcei, ţară ce a optat să nu participe la proiectele militare ale blocului comunitar, au atins anul trecut 175,64 miliarde euro, în creştere cu 5% faţă de 2019.

Cheltuielile pentru apărare s-au ridicat la cel puţin 1,5% din venitul naţional al celor 26 de state analizate. Majoritatea ţărilor UE sunt şi membre ale NATO, care şi-a stabilit ca obiectiv pentru statele sale alocarea a cel puţin 2% din PIB pentru apărare.

Raportul EDA remarcă o scădere semnificativă a cheltuielilor comune ale ţărilor UE în sectorul apărării, în pofida unui acord semnat la finalul lui 2017 care vizează punerea în comun a unor resurse şi renunţarea la competiţia între industriile naţionale ale apărării ale statelor membre.

”Tendinţa descendentă a cheltuielilor europene în colaborare este un motiv special de îngrijorare”, a declarat directorul executiv al EDA, Jiri Sedivy.

Raportul indică o scădere de 13% a achiziţiilor comune în 2020 comparativ cu anul precedent, până la 4,1 miliarde euro. Majoritatea acestor achiziţii au fost realizate pe cont propriu de ţările membre, care nu şi-au respectat angajamentul din 2017 conform căruia cel puţin o treime dintre aceste achiziţii trebuie să fie făcute în comun cu alte state din UE, scrie Agerpres.

Each year the European Defence Agency collects defence data provided voluntarily by the Ministries of Defence of the Agency’s 26 Member States.

Key findings from the 2020 report include:

  • Record high defence spending in 2020 at €198 billion, marking a further 5% increase on 2019.
  • New low in collaborative European Defence Spending. 
  • 19 Member States increased their overall defence spending in 2020, with 6 raising spending by over 10%.
  • EDA’s highest-ever recorded figure of €44 billion in defence investments – with €36 billion used for equipment procurement
  • A record €2.5 billion was allocated to defence research and technology in 2020.


    https://eda.europa.eu/docs/default-source/brochures/eda—defence-data-report-2019-2020.pdf

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here